Nadějný zpěvák a věčně usměvavý klučina Filip by 21. března, tedy na první jarní den, oslavil 16. narozeniny. V Probluzi u Hradce Králové má zatím jen provizorní pomník, kam mu maminka nosí pravidelně čerstvé květiny. „Má sestra chodí už od smrti Filipa na psychoterapie, i jeden z Filipových sourozenců potřeboval odbornou pomoc, ale jako rodina si pomáháme,“ říká bývalá moderátorka Pošty pro tebe rok po tragédii v rozhovoru pro Blesk TV.

K Filipovým nedožitým šestnáctinám chce rodina nainstalovat nový, jednoduchý náhrobek. „Hodně využije sklo – bude vytvářet duhu podle toho, jak na něj bude svítit slunce,“ řekla Blesku Janečková. „Kdykoli vidíme duhu na obloze, vnímáme to jako pozdrav od Filipa.“ Náhrobek vyrobí a navrhne sochařka Gizela Šabóková a její syn Prokop.

Rodina plní Filipovo přání, aby bojovala proti homofobii, rok účastí na debatách a kolotoč rozhovorů je ale vyčerpávající. „Možná jsem přeskočila fázi, kdy jsem to měla zpracovat sama v sobě, když se do vás pak pustí anonymní diskutující na internetu, tak je to těžké,“ říká Ester. Úsilí ale vedlo k smysluplnému projektu – nové on-line poradně pro gaye a lesby, kteří mají potíže, S barvou ven.

Video
Video se připravuje ...

Synovec Ester Janečkové bude mít duhový náhrobek. Bude ze skla! Blesk TV

Fotogalerie
3 fotografie