Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Polku při zákroku oplodnili cizím vajíčkem, dítě je postižené

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: shutterstock.com)
Autor: ČTK, zrk - 
4. února 2015
06:29

Polsko ožilo rozruchem. Církev se staví proti umělému oplodnění, ale aby lékaři omylem ženu oplodnili cizím vajíčkem, to je moc... Žena porodila „cizí“ dítě a to je postižené. 

Patrně chyba zdravotníků z kliniky ve Štětíně na severozápadě Polska způsobila, že zmíněná žena byla nejspíše oplodněna cizím vajíčkem. Genetické testy, které byly provedeny poté, co se dítě narodilo s těžkou vadou, totiž ukázaly, že biologickou matkou dítěte je jiná žena. Manželovy spermie pravděpodobně chybou zdravotníků oplodnily cizí vajíčko, odhadují místní média.

„Dnes byla klinice vypovězena smlouva (na umělé oplodňování),“ uvedl ministr zdravotnictví na mimořádné tiskové konferenci. Klinika byla podle něj také potrestána pokutou v nejvyšší možné výši, v přepočtu asi půl milionu korun. Párům podstupujícím ve Štětíně léčbu neplodnosti rezort nabídne, aby si vybrali jiné kliniky.

„Vyšetření všech (oplodněných) párů není nutné, protože šlo o ojedinělý případ, který byl vyhodnocen jako technická chyba, lidský omyl,“ ujistil během konference s ministrem profesor Stanislaw Radowicki.

Štětínský případ podle ministra svědčí o tom, že je nezbytné přijmout zvláštní zákon o umělém oplodnění metodou in vitro, který by zavedl jasná pravidla a procedury a zřídil komplexní střediska pro léčbu neplodnosti. Vláda by se předlohou měla zabývat ještě tento měsíc.

tochadda ( 4. února 2015 07:51 )

Vejce jako vejce to mi připomnělo vtip o umělém "oplodňovači"...uspal dámu a hrrr na ni s rezepuntýma kalhotama a slovy: já ti dám Belmonda...

Zobrazit celou diskusi