Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Otřesné podmínky v přerovském lazaretu: I vrazi v kriminále si žijí lépe!

2. února 2015
13:46

Strach, bída a hlad. V podmínkách horších než v kterémkoliv vězení v Česku, žijí hendikepovaní lidé v Přerově. O 40 nemocných se tu stará jediný člověk. Za pobyt v "domově" platí ubytovaní lidé sedm tisíc korun, další 3500 jsou nuceni dát za jídlo.

V lazaretu v Dluhonské ulici v Přerově nežijí pouze senioři, ale i další lidé, kteří přišli o všechno a nedokáží se o sebe sami postarat. Jedna z nich je i žena, oběť domácího násilí. „Protože zatím není schopna sama komunikovat s úřady a nikoho nemá, z nemocnice až z druhého konce Moravy ji předávají do přerovského lazaretu na Dluhonské,“ popisuje počátky nešťastného osudu senátorka.

Soud jejím opatrovníkem stanovil provozovatele přerovského lazaretu, a tak se paní stala nedobrovolným vězněm ubytovny. „Veškeré peníze přebírá její tzv. opatrovník, sama nesmí mimo ubytovnu, nemá jak oslovit úřady, nemá jak požádat o možnost propuštění, dostat se ven,“ dodává k příběhu ženy.

Na ubytovně panuje strach. Personál vyhrožuje nemohoucím, že pokud nebudou zticha, ocitnou se na ulici. Podle senátorky, to nejsou prázdné výhrůžky. Takový případ se už totiž stal. „Ubytovaný se domáhal po několika dnech výměny jediné nesvítící žárovky v místnosti, na kterou je vázán, a byl za to vyvezen na mráz. Teprve snad pokus o sebevraždu jeho spolubydlící obměkčil personál a ten dovezl starého pána zpět,“ uvedla Seitlová v tiskové zprávě.

Podmínky horší než v kriminálu

Hygiena ani strava na ubytovně by zřejmě nevyhověly nejnižšímu standardu vyžadovanému ve věznicích. Většině ubytovaných nezůstane ani koruna, aby si něco mohli koupit. V odstrašujících podmínkách přežívá 40 zdravotně postižených lidí z celé republiky.

„Jako běžný občan stejně jako nevládní organizace jsem se obracela na sociální odbor Olomouckého kraje a města Přerova s žádostí o prověření situace na ubytovně. Byla jsem ujištěna, že vše je již v pořádku. Je pravdou, že krajský úřad provedl kontrolu. Výsledkem však bohužel nebylo zlepšení, ale zásadní zhoršení situace na ubytovně? říká senátorka s tím, že zdravotně hendikepovaným byly odebrány příspěvky na péči, protože provozovatel ji nemůže legálně poskytovat.

Seitlová se proto obrátila na primátora města Přerova, ministryni práce a sociálních věcí, ministra zdravotnictví a veřejnou ochránkyni práv. „V tomto případě nejde jen o jasné porušení zákonů, ale stejně tak o lidský rozměr chování mezi námi občany města, regionu a země navzájem,“ dodala senátorka.

doktormediciny ( 9. února 2015 16:22 )

Já jsem pracoval v Domovech Důchodců. Mé příspěvky někdo mazal ???

123automobil ( 5. února 2015 12:55 )

123automobil ( 5. února 2015 12:53 )

Tfuuuj ta prasohlave dutýýýý!!!

123automobil ( 5. února 2015 12:53 )

123automobil ( 5. února 2015 12:52 )

Zobrazit celou diskusi