Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děti odebrané rodičům v Nýrsku: Po sebevraždě táty se mohou vrátit k mámě?!

Autor: ljš - 
27. ledna 2015
05:00

Norský případ v Nýrsku, ale s ještě tragičtějším koncem! Otec Vlastimil K. se poté, co sociálka jemu a jeho přítelkyni odebrala obě jejich dcerky, oběsil. Úřad zřejmě jeho smrtí pokládá věc za "vyřešenou" a rodinu prý informoval, že se děti mohou vrátit k matce.

Celou tragédii odstartoval banální rozhovor pětileté dcerky Vlastimila K. s logopedkou. Ta se zmínila, že jí tatínek někdy pomáhá s koupáním a spí s ní v postýlce. Řečová specialistka zalarmovala policii a sociálku a děti byly rodině v podstatě okamžitě odebrány a svěřeny do péče tety. Ta mimochodem obvinění, stejně jako ostatní příbuzní, považovala za nesmyslné.

"Když jsem řekla, že věřím příteli, že nic neudělal, řekli, že jsem nedůvěryhodná. A když jsem se rozbrečela, nařkli mě z toho, že jsem přecitlivělá," popsala Klatovskému deníku maminka holčiček Marta J. jednání na sociálce.

Přestože měl podporu rodiny a policie proti němu žádné obvinění nevznesla, neunesl táta holčiček tlak okolí a strach z toho, že o děti přijde, a po týden trvajícím martyriu se oběsil.

„Po smrti Vlasty jsme kontaktovali sociálku, kde nám řekli, že teď už se mohou děti vrátit k matce. Je zajímavé, že teď už pro ně nedůvěryhodná není," řekl deníku  Jan B., který dostal spolu se sestrou Marty J. děti do péče.

Zdrcená maminka se tak svých dětí snad brzy dočká. Na péči o ně ale zůstane zcela sama. "S Vlastou jsme chodili na směny tak, aby se vždy jeden z nás o holčičky staral. Teď si vůbec neumím představit, jak to bude dál," řekla.