Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Terorista, který drží rukojmí: V roce 2009 se potkal se Sarkozym

Amedi se v roce 2009 setkal se Sarkozym
Amedi se v roce 2009 setkal se Sarkozym  (Autor: Twitter.com)
9. ledna 2015
17:12

Drží nejméně pět rukojmích v pařížském košer lahůdkářství Amedi Coulibaly a hrozí, že je zabije, pokud policie zaútočí na bratry zodpovědné za masakr v redakci týdeníku Charlie Hebdo. Internetem začal kolovat výstřižek novin z roku 2009.

Amedi Coulibaly se setkal s tehdejším prezidentem Nicolasem Sarkozym v roce 2009. Spolu s dalšími devíti lidmi navštívil Sarkozyho v Elysejském paláci v Paříži. Bylo to v rámci prezidentova setkání s mladými lidmi v rámci programu na podporu zaměstnávání mladých. „Možná mi prezident pomůže sehnat práci,“ říkal tehdy v rozhovoru pro deník.

„Nevím, co mu řeknu. Asi začnu tím, že ho pozdravím,“ citoval v roce 2009 regionální deník Amediho. Prý byl tehdy ze svého setkání s prezidentem nervózní a usmíval se. O pět let později je z Amediho naopak nervózní nejen prezident, ale celá Francie.

Muž, který se dostal do křížku se zákonem hned rok po setkání se Sarkozym, drží v košer lahůdkářství ve východní Paříži několik rukojmí a požaduje, aby byli propuštěni pachatelé masakru na redakci Charlie Hebdo bratři Kouachiové, kteří jsou zabarikádovaní v tiskárně na sever od Paříže a drží jednoho rukojmího.

V roce 2013 byl Coulibaly odsouzen k pěti letům vězení za plánování osvobození Smain Ali Belkacem, který byl doživotně odsouzen za útoky na pařížskou hromadnou dopravu ve stanici RER Orsay, při kterém zemřelo 8 lidí a 117 bylo zraněno.

katkom ( 9. ledna 2015 19:47 )

Islamisti pokračují ve šlépějích svých bestiálních vraždících vzorů-fašistů a komunistů.

Zobrazit celou diskusi