Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novináře vyvolali podle jmen a postupně popravovali: Trest za karikatury podle islámského práva

Autor: ljš - 
7. ledna 2015
17:50

„Raději zemřu, než abych musel klečet na kolenou,“ prohlásil šéfredaktor satirického týdeníku Charlie Hebdo Stéphane Charbonnier. Dnes ho spolu s dalšími 11 lidmi popravili ozbrojení teroristé přímo v redakci. On a další tři hlavní kreslíři a karikaturisté listu zemřeli poté, co vrazi vyvolali jejich jména.

„Prorok byl pomstěn,“ křičeli teroristé poté, co v poledne vystříleli redakci týdeníku Charlie Hebdo. Do budovy byli vpuštěni karikaturistkou a kreslířkou Corinne Rey, přezdívanou Coco. Žena zrovna i se svou dcerou vcházela do práce, když ji dva maskovaní pachatelé přepadli a pod pohrůžkou zabití jí i dcery ji přinutili, aby jim odkódovala vstup. „Brutálně mě přinutili, abych je pustila dovnitř. Řekli, že chtějí nahoru do kanceláří,“ popsala mladá matka a novinářka. Spolu s dcerou se pak běžela schovat pod stůl, odkud viděla popravu dvou svých kolegů.

Teroristé nejprve zastřelili ochranku, poté vešli do redakce, kde zrovna probíhala porada. Není zatím jasné, co přesně se v redakci odehrálo a v jakém sledu, ale podle některých zdrojů se útočnici, kteří mluvili plynulou francouzštinou, zeptali na jména redaktorů. Jako by vraždili podle nějakého seznamu... Pak spustili palbu.

Krátce po útoku se objevily tváře prvních obětí z řad redakce. Jsou mezi nimi čtyři nejuznávanější francouzští kreslíři a karikaturisté. Jedním z mrtvých je i šéfredaktor časopisu Stéphane Charbonnier, přezdívaný Charb. Jeho tvář obletěla svět už v roce 2011, kdy na redakci zaútočili extremisté poprvé. Oknem tehdy prohodili zápalnou lahev a sídlo časopisu vypálili. Byla to odveta za to, že Charb na titulní straně listu prohlásil proroka Mohameda šéfredaktorem a k jeho karikatuře připojili bublinu s nápisem „Sto ran bičem, jestli neumřete smíchy!“.

Redaktoři v listu pracovali pod přezdívkami. Krom Charba zemřel podle deníku Le Monde také kreslíř Tignous (civilním jménem Bernard Velhac), 80letý komický umělec Wolinski (Georges Wolinski), karikaturisté Cabu (Jean Cabut) a spolumajitel listu a novinář Bernard Maris.

„Trvalo to pět minut. Schovávaly jsme se pod stolem. Viděla jsem, jak zastřelili Wolinskiho a Cabua,“ popsala žena pro francouzská média.

Mezi mrtvými by měl být i novinář deníku Libération Philippe Lançon, který měl v době útoku zřejmě v Charlie Hebdo schůzku.

Mrtvých je podle dosavadních informací dvanáct. Mezi nimi také dva policisté, popravu jednoho z nich se podařilo natočit. Dalšími budou zřejmě členové ochranky, přes kterou se podle svědků teroristé prostříleli do redakce.

olkl ( 8. ledna 2015 12:29 )

Hlavně by si měli uvědomit všichni ti naši "teplomilci", že cestováním do Egypta, Emirátů, Tuniska...atd. jen posílají muslimům další prachy na jejich zvěrstva...Ať se pak baby nediví, že do 10 let budou chodit v burkách všechny (které přežijí) i tady!

uzjezima ( 7. ledna 2015 23:34 )

Klonátore

id11 ( 7. ledna 2015 21:06 )

Nové zprávy, znají jména. Snad je včas chytí.

id11 ( 7. ledna 2015 21:05 )

Tady taky, běžte oba do sněhu vytuhnout

ninunka ( 7. ledna 2015 20:55 )

Zobrazit celou diskusi