Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Anglii ho brali za beznadějný případ: Po léčbě v Česku už Ashya chodí a mluví!

Autor: dce - 
24. prosince 2014
14:34

Když ho koncem léta rodiče "unesli" z nemocnice v Anglii, nikdo netušil, jak celá věc dopadne. Jenže tehdy ještě beznadějný případ nádoru na mozku, skončil v Českém protonovém centru. A díky tomu malý Ashya letošní Vánoce oslaví doma. 

Mluvčí protonového centra Jana Kulhánková informovala server novinky.cz, že se Ashyúv stav v mnohém zlepšil. "Obdrželi jsme také zprávy od jeho současného ošetřujícího lékaře profesora Cortese-Funese ze Španělska. Ashyovi je dobře, už sám stojí a s menší pomocí chodí. Dokonce začíná mluvit,“ uvedla Kulhánková.

Ashya King, kterého koncem srpna rodiče unesli z nemocnice v Londýně, dělá v léčbě rakoviny velké pokroky. Chlapce v Anglii už nechtěli léčit tak, jak by si rodiče představovali, a proto se ho rozhodli i přes nesouhlas lékařů přesunout do Čech. A ukázalo se, že šlo o správné rozhodnutí!

Léčba v Česku Ashyovi natolik pomohla, že ve Španělsku, kde v současnosti pobývá, nemusí ani podstupovat chemoterapii! 

Ashya se od svého přesunu do Česka hodně změnil. Býval apatický, vůbec nemluvil, nesmál se a rozhodně si nehrál. Šestitýdenní léčbu snášel Ashya bez větších problémů. V místě, kde byl ozařován, pouze přišel o trochu vlasů. Během pobytu v Praze se navíc výrazně zlepšila jeho motorika.
 

sores ( 25. prosince 2014 14:39 )

kobyla1: Ano horních 10 tisíc se má překrásně a velmi bohatě a ti by si současnost opravdu nenechali vzít! Ani ti "zlý" komunisti se nikdy neměli tak jak současní politici!A lehce nabitého bohatství se nikdo nechce vzdát,že!

jaromir123 ( 25. prosince 2014 10:41 )

Proč sem kopíruješ písničky ? Moc piješ.

sores ( 25. prosince 2014 10:37 )

A kdo tu operaci zaplatil ?????????? V Česku se žebrá na ulici a sbírají víčka jelikož vláda z našich daní platit toto nechce.Hnusí se mi to veřejné žebrání na ulici, dává se tomu moderní výraz sbírka. Je to obyčejné žebrání místo aby šli lidi na hrad s klackama a vybojovali si na vládě platby z jejich daní pro těžce potřebné, jako to dělají nebojácný jižní národy.

elssa... ( 25. prosince 2014 09:57 )

zdravotnictví pro české lidi je v katastrofickém stavu, a tohle je pouhé předvádění se v zahraničí, kdyby dítě bylo chudý čech, tak o něm nikdo ani neví!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

katkom ( 24. prosince 2014 19:32 )

Lékaři?????

Zobrazit celou diskusi