Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Praze naposledy ozáří pětiletého chlapce z Británie: Potřicáté!

Autor: Tereza Hodáliková, zrk - 
24. října 2014
05:29

V Praze léčba malého Ashyi Kinga. Chlapce, který vešel ve známost především kvůli svým odhodlaným rodičům. Dnes ho čeká poslední, třicáté, ozařování v pražském Protonovém centru.

„Ashya bude jako obvykle ozařován v anestezii, ve speciální ozařovací masce ve tvaru jeho tváře. Léčba začne zhruba v 9.30 hodin. Z anestezie se po ozařování Ashya znovu probudí kolem 10.30 hodin,“ popsala poslední ozařování manažerka Protonového centra Jana Kulhánková s tím, že díky intenzivní rehabilitaci se zlepšuje chlapcova motorika. „Už před několika dny byl přesunut z JIP na samostatný pokoj. Začal přibývat na váze, je veselý, usměvavý a reaguje na podněty rodičů i okolí,“ dodala Kulhánková.

Na dvě etapy rozdělili lékaři léčbu malého Ashyi. Prvních 13 ozáření bylo zaměřeno na celý jeho mozek a to včetně míchy. Doktoři se tak zajišťovali, aby se nádor nešířil mozkomíšním mokem dál do těla. Dalších 17 ozáření pak už bylo cíleno na místo samotného nádoru. Souběžně s ozařováním podstupoval Ashya léčbu cytostatiky. V té bude pokračovat i nadále.

Malého Brita »unesli« rodiče Rodiče

Brett a Naghemeh Kingovi unesli svého syna z nemocnice v britském Southamptonu. Tamní lékaři totiž odmítli chlapci doporučit protonovou léčbu. Rodiče pak byli nalezeni až ve španělské Málaze, kde se snažili prodat nemovitost, aby měli peníze na léčbu za 1,8 milionu korun. Brett a Naghemeh s obviněním z únosu a zanedbání péče skončili v cele… Tlak veřejnosti nakonec přinutil Brity změnit názor a soud nakonec léčbu povolil!

 

V Británii se hádají o peníze!  LONDÝN

 Šance Ashyi Kinga na vyléčení jsou sice vysoké, otázkou ale zůstává, kdo z britské strany za drahou léčbu zaplatí. Jeho rodiče nejsou majetní a navíc měli slíbeno, že velkou částku dostanou od charity Kids ‘n’ Cancer.  Ta sice vybrala slušných 1,5 milionu korun, ale její šéfové nyní tvrdí, že peníze musí být rozděleny mezi více trpících dětí. „Jestli si Kingovi myslí, že dostanou všechny peníze, tak jsou strašně lakotní. V Británii je více podobně nemocných dětí.“ uvedl šéf charity Mike Hyman.

cernykondor ( 24. října 2014 10:44 )

evím, jestli je zrovna toto karma, ale vynechávám v tomto příopadě peníze. Rozhodně si nemocnice v případě vyléčení udělá reklamu. Ale přeji té rodině hodně štěstí.

trhnisinadledvinkou ( 24. října 2014 10:43 )

kam mu pomůžou? do hrobu?

cernykondor ( 24. října 2014 10:42 )

Kde je láska je síla bojovat. Naši lidi neumějí moc žádat a bojovat, to není typická česká povaha, ale měli bychom se to učit.

popocatepetl ( 24. října 2014 08:07 )

Ale blbost! Zaplatí to britský Národní zdravotní systém, už o tom bylo rozhodnuto. Každopádně reklamu si na tom Protonové centrum udělalo pořádnou. Co byste také čekali - jeho ředitelkou pro vztahy k veřejnosti je žena pravomocně odsouzená za vydírání!

denas ( 24. října 2014 06:59 )

Zajímalo by mě, jestli si to pak pisatel po sobě četl. S těma chybama... Fakt, to už můžete zaměstnat prvňáka

Zobrazit celou diskusi