Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Finanční expertka: Rusům pořádně podraží dovolená, pocítí to ale i Češi

Putinovo Rusko má problémy. Co na to česká ekonomka Markéta Šichtařová?
Putinovo Rusko má problémy. Co na to česká ekonomka Markéta Šichtařová?  (Autor: ČTK, archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
17. prosince 2014
11:35

Na Rusko se řítí krize, rubl se propadl a Rusové se obávají, co bude dál. Putin čelí reálné hrozbě – ztrátě popularity, ale i možnému bankrotu země! Ruská státní média se proto snaží mírnit paniku. Ruské problémy však mají dopad i na Česko, především ve vývozu. Aktuální dopady shrnula pro Blesk.cz ekonomka Markéta Šichtařová. 

„Ruská ekonomika je likvidovaná třemi faktory: nízkou cenou ropy, obrovskou nedůvěrou zahraničního kapitálu a sankcemi ze strany Evropské unie,“ vyjmenovala Markéta Šichtařová z NextFinance, co z ekonomického hlediska stojí za současnými ruskými problémy.

Ruská ekonomika stojí především na příjmech z energetických surovin. Ropa a zemní plyn tvoří dvě třetiny ruského vývozu, 16 % ruského HDP a zhruba 52 % příjmů do státního rozpočtu.

„Největší problém je asi v tom, že pád rublu zvyšuje riziko, že by Rusko mohlo hypoteticky zbankrotovat. Podobně jako v 90. letech. Tím pádem by celá Evropská unie přišla o ohromné odbytiště. Zahraniční obchod je přitom již nyní paralyzován sankcemi,“ upozornila ekonomka.

České firmy přicházejí o stovky milionů

Samotné Rusko se kvůli své zahraniční politice před Západem uzavírá. A dopad to má i na Česko. „Zatím se nezdá, že by se nějaká panika, finanční krize mohla přelít až k nám,“ mírní české obavy kolem pádu rublu Šichtařová z NextFinance. Nový problém však vyvstal pro řadu firem. Podle Šichtařové jde především o podniky, které mají do roka např. 2 až 3 obří zakázky a ty hlavní v Rusku.

Jde třeba o strojírenské podniky. 70 % českého vývozu do Ruska tvoří stroje a přepravní zařízení. Třeba výrobce letadel Aircraft Industries z Kunovic proto stojí prudký pokles hodnoty rublu desítky milionů korun. Rusko je totiž stěžejním trhem firmy. A takových podniků je u nás více. „Rusům se také strašně prodražuje dovolená u nás. Problémy tak mohou být i lokální u služeb typu hoteliérství,“ uvedla Šichtařová další potíž českých firem.

Oslabení rublu přitom znamená zdražení dováženého zboží na ruském trhu, a tím horší konkurenceschopnost zahraničních exportérů. České nevyjímaje. Ruským firmám také nyní prudce podražilo splácení zahraničních úvěrů. „Dochází a dále pravděpodobně bude docházet ke zhoršení pozic zahraničních odběratelských firem, a tím k ještě výraznějším problémům se schopností hradit závazky vyplývající z platných smluv. Už nyní rostou dluhy zahraničních partnerů,“ uvedl analytik Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek.

Jak může Putinova země nepříznivý vývoj zvrátit? „Rusko toho po ekonomické stránce mnoho udělat nemůže. Musí tlačit na politické řešení,“ uvedla Šichtařová. V úvahu dle ní připadá domluvit se s EU na zrušení sankcí, případně se snažit eliminovat obavy zahraničního kapitálu a snažit se jej přesvědčit o nedotknutelnosti investic.

Analytik: Rusku bude ještě hůř

Rubl v úterý prakticky prožil volný pád, neboť ztratil takřka 20 % své hodnoty. Od počátku roku oslabil rubl o 50 %. Rusové jej proto začali hromadně vyměňovat za západní měny a Rusko se ocitlo na prahu své první měnové krize od roku 1998.

„Srovnání současné krize ruské ekonomiky s 'ruskou chřipkou' z roku 1998 v řadě ohledů sedí. Míra závislosti ruské ekonomiky na prodejích ropy zůstala prakticky nezměněná,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Rozdíl je však v příčinách. „Tehdy došlo k rychlé stabilizaci ekonomiky během roku 1999 poté, co se obrátila nahoru cena ropy. Z toho ovšem také plyne, že než začne být současné ruské ekonomice lépe, bude jí nejdřív ještě hůř,“ dodal.

I podle ruského premiéra Dmitrije Medveděva se rubl pohybuje v pásmu, které není pro hospodářství bezpečné. Obavy o situaci v Rusku dnes vyslovila také Evropská komise. „Ekonomický vývoj v Rusku sledujeme se znepokojením,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného unijního činitele. „Nikdo nemá zájem na tom, aby se Rusko propadlo do hluboké hospodářské krize,“ dodal.

xxyy ( 17. prosince 2014 16:53 )

Dnešní dávka jedu konečně vystříkána? Nebo že by ještě ne?

japome ( 17. prosince 2014 16:41 )

přesně - nejbohatší muž Česka diskutuje s lůzou - asi v mezipřistání mezi Ruskem a USA

kokso. ( 17. prosince 2014 16:25 )

Dobrý už podvečer

kokso. ( 17. prosince 2014 16:25 )

Ty si zase odneseš i santixkauze

dobry_den ( 17. prosince 2014 16:01 )

chuděro s beďarama

Zobrazit celou diskusi