Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

V muničním skladu to zase bouchlo! Šílené detonace, máme strach, napište to!

Autor: dce, ČTK - 
3. prosince 2014
08:45

Z areálu ve Vrběticích, kde 16. října vybuchl muniční sklad, se ve středu ráno opět ozvaly neřízené detonace. „Je jich až 20,“ řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Pyrotechnici podle ní nevědí, odkud se výbuchy ozvaly, budou to zjišťovat. Tento týden mělo začít vyklízení zbytků munice ze skladu.

Podle informací Blesku bylo však výbuchů mnohem víc. Mezi sedmou a osmou hodinou ranní se ozvaly první rány, od té doby výbuchy nepřestaly - bylo jich už stovky. „Jsem z Valašských klobouk a opět to tu vře, ještě víc než před časem, šílené detonace, máme strach,“ napsala nám čtenářka Iveta. Obyvatelé Vrbětic nám zase sdělili, že si ještě nevybalili evakuační zavazadla – a vypadá to, že dobře udělali!

ƒ„Situace je údajně podle vyjádření policie pod kontrolou, maximálně bude uzavřena silnice v okolí areálu,“ tvrdila ještě před pár minutami mluvčí radnice Sandra Novotná Kollerová. Podle nejnovějších informací ale budou evakuovány obce Lipová a Haluzice i areál Vlárských strojíren. Uzavřena bude silnice na Slavičín. 

"Z areálu vrbětického muničního skladu se ozývají další detonace, první v 7:15. Doposud se jich ozvalo dvacet, byly doprovázené hustým dýmem. Na místě je sedm pyrotechniků. Opět se bude dodržovat sedmidenní lhůta, kdy se nesmí s municí manipulovat," doplnil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Premiér Bohuslav Sobotka dnes poslancům řekl, že nynější neřízené výbuchy v areálu způsobil sesuv kráteru po původní explozi leteckých pum a dělostřeleckých granátů. Stejně se vyjádřil ministr obrany Martin Stropnický, podle kterého další výbuchy nelze úplně vyloučit. "Areál je rizikové místo, ale nasazení lidí je maximální, k jakému lze sáhnout. Je to výrazná, ale doufejme, že dílčí nepříjemnost," řekl ministr obrany. 

Obyvatelka nedaleké obce Tichov Markéta Šobáňová řekla, že ráno slyšela sérii výbuchů. "Šlo to jeden za druhým, bylo to jako ohňostroj. Pak jsme viděli dým," uvedla Šobáňová, která také slyšela i první výbuchy v polovině října. "Bydlíme nahoře na pasekách, tak to máme z první ruky," podotkla. 

Šobáňová patřila k lidem, kteří při návštěvě ministrů ve Vlachovicích poukazovali na nedostatek informací. Stejné to prý bylo dnes. "Hned jsme volali na policajty a ti nic nevěděli, nedokázali nám nic říct. Lidé vůbec neví, co se tady děje," uvedla. Ráno proto vyzvedla své děti ve škole a odjela do Vsetína. "Už se skutečně bojíme, nevíme ani to, co tam bouchlo minule," dodala. 

malenabald ( 6. prosince 2014 06:58 )

nikde nečtu postoj majitelů skladu...On nemůže za nic?

tymitaky ( 3. prosince 2014 19:42 )

Asi v rámci boje proti terorismu, stát klidně povolil soukromému subjektu spravovat muniční sklad velikosti krávy a tady máme důsledek uvážlivého chování.

kukuku ( 3. prosince 2014 13:30 )

Jasně, všichni si karty udělali doma a náhodou karty měly stejný rozměr i barvu. Jde o to, že až Zeman začal k věcem přistupovat racionálně (s Araby se jednáním nedá dosáhnout ničeho, z Tibetu se dá dovést tak šála od dalajlámy, raději obchodovat s Čínou, Ruskem, Kazachstánem, ...). A proto do něho pražská media začala řezat, Zeman ztratil nervy a vypustil sem tam nějakou tu ku*ndu. A primitivům se z Prahy z ČT dá nakukat cokoliv, proto po dlouhodobém pozvolném nárůstu popularity Zemana přišel prudký pokles. Že Havlovi i Klausovi měly jít sdělovací prostředky po krku kvůli mnohem závažnějším věcem (amnestie, restituce, ... když se něco dostane mimo kontrolu, "bouchat" to může někdy hned, někdy až za mnoho let) - to je pro ta pražská mediální paka vedlejší.

jity ( 3. prosince 2014 13:09 )

kukuku tak na ty červené karty už mi jeden napsal, že nic nebylo placeno a prý si je udělali lidé doma a ten kdo je tam rozdával a mluvil anglicky se nechytal. Proč bychom těmto jejich kecům měli asi tak věřit. Svádí to na Zemanovo příznivce, ti prý tam karty rozdávali. Proč by to vlastně dělali?

jity ( 3. prosince 2014 13:06 )

Zobrazit celou diskusi