Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muniční sklad: Je to jako sopka, prohlásil Chovanec. Stropnický povolá armádu?

Autor: simao, ČTK - 
31. října 2014
14:30

Oblast muničního skladu u Zlína je stále pořádně neklidná. Panují obavy z dalších explozí, oblast je podle ministra vnitra Chovance jako sopka. Spolu s ním se včera byl podívat do areálu i ministr obrany Stropnický. A připravuje zapojení armády! Kvůli ostraze oblasti i obavám z dalších výbuchů.

Občas to tam exploduje, kráter má nyní zhruba půldruhého metru. O situaci dnes poslance ve Sněmovně informovali ministři vnitra a obrany Milan Chovanec (ČSSD) a Martin Stropnický (ANO), kteří se byli včera v oblasti osobně podívat. "Epicentrum je stále žhavé a toto epicentrum se chová jako sopka. Občas vyvrhne nějaký předmět a je riziko, ne velké, ale je riziko, že by některý z těchto letících objektů mohl trefit některý z 27 skladů, ve kterých se ještě munice nachází," upozornil ministr vnitra Chovanec.

O uskladněné munici, ale také o ostraze skladů pak mluvil šéf obrany Stropnický. Podle něj je možnost eskalace výbuchů relativně malá a terén je takový, že obyvatelé nejsou bezprostředně v ohrožení. "I když u jednotlivých stavení, která jsou v té největší blízkosti, určité nebezpečí je," uvedl ministr.

Podle Stropnického není vyloučeno, že v některých prostorách byla překročena normovaná úložnost. Rakety, o nichž se hovoří, jsou ale v areálu podle Stropnického zřejmě jen ve formě skeletů. "Není legální, aby si tam firma skladovala to či ono o své vůli," podotkl. V okolních skladech je údajně kolem tisíce tun munice, nájemci jsou čtyři firmy.

Přímo v budově vybuchlo podle Chovance asi 57 tun různé munice. "Stát má pouze informace od nájemců těchto prostor a z těchto soupisů víme, jaká munice se tam nachází. Bohužel v současné době nelze vstoupit do všech objektů a nelze tento stav ověřit," upozornil Chovanec. Stát podle něho asi dnes vyzve firmy, aby munici postupně odvážely.

Policie vyšetří činnost dvou pohřešovaných

Celková operace bude podle ministrů poměrně složitá a potrvá měsíce. Očekávají se však i opatření do budoucna, aby se podobným situacím pokud možno předešlo. Zástupci vlády uvádějí, že nejprve je nutné řešit následky výbuchu, teprve potom vyšetřovat příčiny. Záležitost může vést podle nich ke změně zákonů.

Ministr Chovanec řekl, že exploze nastala potom, co do skladu vstoupili dva zaměstnanci firmy. "Je důvodné podezření, že to má souvislost s činností těchto dvou lidí v tomto skladu, a policie tu věc vyšetří," uvedl. Policisté se podle ministra budou zabývat třeba i tím, jak nájemci prováděli kontroly, a kdo dal firmám licence. Chovanec řekl, že stát eviduje přes 2000 licencí na skladování takového materiálu a že podobných areálů jako u Vlachovic bude v tuzemsku nejvýše 30. Policie jim podle něj začne okamžitě věnovat zvýšený dohled.

Vláda rozhodne o nasazení armády

Vláda v pondělí rozhodne o nasazení armády k ostraze areálu. Podle Stropnického byl sice původně obehnán plotem, ale ten už není kompletní. Ostrahu je z nájemní smlouvy povinen zabezpečit správce areálu - Vojenský technický ústav výzbroje a munice Slavičín. Je ale možné, že se ostrahy ujme armáda!

Znepokojený je totiž situací i premiér Bohuslav Sobotka. "Na vládu jsem pozval i zástupce armády, hasičů, policistů i báňského úřadu. Mám velmi nepříjemný dojem z všeobecného alibismu a toho, jak si jednotlivé státní instituce přehazují odpovědnost za kontrolu tamního muničního skladu," uvedl v prohlášení. 

ejvm1712 ( 1. listopadu 2014 10:05 )

Stropňa by měl odstoupit. Jeho synátora vyhodit z radnice. Copak může takový mlaďoch mít hned takovou funkci a rozhodovat o bytech? Celá jejich rodina je k huwnu.

jajanene ( 31. října 2014 16:46 )

Typický český bordel, který se v podobných případech ukáže v celé své "kráse"...ale co mají chudáci na Zlínsku dělat, když jim zkazili pančování lihovin a teď ještě tohle....

krtekub ( 31. října 2014 16:38 )

http://news.e-republika.cz/article2854-Vybuch-muni-aku-a-spolek-Za-zdrave-Vala-sko

vildasin ( 31. října 2014 14:56 )

Naše republika nemá žádnou armádu, ale munice máme až příliš! Jak může vláda dopustit, aby se u nás kšeftovalo s takovým zbožím!! Jóó, máme demokracii, tak ať si každý dělá, co chce!!!

Zobrazit celou diskusi