Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Foto dne: Smrtící láva se zastavila na prahu domu!

Autor: dce - 
11. listopadu 2014
13:40

Vypadalo to jako zázrak. Žhavá láva vytékající již několik měsíců ze sopky Kilauea na Havaji se zastavila přímo před prahem jednoho z domů v malé vesnici. Netrvalo ale dlouho a dala se znovu do pohybu. Dům během pár hodin pohltily plameny.

Ohni, který dům obklopil, trvalo jen pětačtyřicet minut, než zcela zničil jeden z prvních domů v osadě na Havaji. Chvíli to vypadalo, že se přímo před ním láva zastaví, zázrak se ale nekonal. Láva, která ničí vše, co jí stojí v cestě, ze sopky Kilauea vytéká už od začátku června!

Až koncem října ale láva dotekla až do obydlené oblasti Havaje - od té doby ovšem zničila část hřbitova, několik zahrad a právě tento dům. Je téměř neuvěřitelné, že se nikomu nic nestalo - obyvatelé se z městečka evakuovali teprve nedávno.

Hasiči nemohou lávě nijak zabránit v její ničivé pouti, mají ovšem v plánu hasit všechny požáry přírody a budov, jež jí přímo nejsou zasaženy, které bude mít na svědomí. Místní obyvatelé ovšem doufají, že jejich domům se láva vyhne.

Škody na prozatím prvním shořelém domě byly vyčísleny na 4 miliony korun. Domy v oblasti bývají ovšem dobře pojištěné - právě i kvůli důkazům pro pojišťovnu přijel příbuzný majitele domu z dvě hodiny jízdy vzdáleného města. Na svůj telefon pořídil záběry, ze kterých se tají dech!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi