Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Schůzka mocných: Obama a Putin ve stejných hábitech i s kyselými úsměvy

Autor: simao, ČTK - 
11. listopadu 2014
10:33

Atmosféra mezi nejmocnějšími prezidenty světa by se dala krájet. Američan Barack Obama i Rus Vladimir Putin se přitom poprvé od června sešli osobně - na neformálním jednání v Číně, kde oblékli i stejné hábity. Příliš vřelosti však od nich nikdo nečekal. A skutečně...

K oficiálnímu jednání mezi USA a Ruskem nedošlo, Obama a Putin se však spolu sešli krátce hned několikrát. Příležitost k neformálním setkáním jim dal summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Pekingu.

Prezidenti spolu mluvili mimo jiné o Sýrii, Ukrajině a Íránu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Objasnil, že se oba státníci spolu od pondělí sešli víc než dvakrát - v přestávkách mezi oficiálním programem summitu. Tématem jednání byly prý rovněž rusko-americké vztahy, které jsou pořádně napjaté. Příliš vstřícnosti a vřelosti tak mezi prezidenty vidět nebylo.

Mezi USA a Ruskem panuje napětí kvůli ruské podpoře proruských separatistů v konfliktu na východní Ukrajině a s tím souvisejícími západními sankcemi vůči Moskvě. Američané také Rusy kritizují za jejich podporu syrského prezidenta Bašára Asada.

Vůdci obou zemí spolu v uplynulém roce komunikovali převážně telefonicky. Naposledy se Obama a Putin sešli při oslavách vylodění v Normandii letos v červnu. Obama a Putin se rovněž v tomto týdnu zúčastní summitu států G20 v australském Brisbane. Ani tam oficiální jednání neplánují.

tipr ( 12. listopadu 2014 11:26 )

Nechce Obama prodát Ameriku?

tipr ( 12. listopadu 2014 11:23 )

Merkelová tam už byla jako předskokánka .

marais ( 12. listopadu 2014 10:36 )

Putin je borec, přikryl první dámu Číny při sledování ohňostroje přikrývkou... toto foto tady ale neuvidíme, že?

clio ( 12. listopadu 2014 08:35 )

No, co, co ,co, jen politické vládnoucí špičky mají tu čest být hosty Číny , Zeman,Putin ,Obama....Merkelová někde zamrzlá?

clio ( 12. listopadu 2014 08:26 )

Zobrazit celou diskusi