Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vaše město za komunistů a 25 let od sametu: Pošlete fotografie i vy!

Autor: simao - 
6. listopadu 2014
05:29

Od sametové revoluce uběhlo čtvrt století. Mnohé se v Česku změnilo. Je to vidět i na vašem nejbližším okolí, na městech, ve kterých žijete. Jakou proměnou prošel Český Brod, na to na zdařilých snímcích poukázal jeden ze čtenářů. Pošlete své fotografie z doby totalitního režimu v Československu i vy!

„Mým městem je Český Brod. Černobílé fotky jsou z let 1970-1975 a barevné ze současnosti,“ napsal do redakce Blesk.cz stručně, ale výstižně čtenář Jaroslav Hlaváček. A připojil řadu snímků města, které se nachází ve Středočeském kraji.

I tohle v současnosti zhruba sedmitisícové město prošlo od pádu vlády komunistů proměnou. Na dobu normalizační přitom na oficiálních stránkách města zavzpomínala i ředitelka MKIC v Českém Brodě Miroslava Bočková. A prozradila, jak v Českém Brodě náhodou přišli na podzemní chodby.

„Psal se rok 1970, byl podzim a již druhým rokem jsme si zvykali, že jsou u nás ´národní hosté´ a začínala topná sezóna. V budově čp. 1 na Náměstí Budovatelů - dnes Náměstí Arnošta z Pardubic, sídlila a dosud sídlí městská knihovna a Městské kulturní a společenské středisko tzv. ´osvěta´,“ upozorňuje Bočková. Tehdy se tam prý ještě topilo lokálně, když však ubylo uhlí a nového se nedostávalo, objevili místní za uhlím vchod do podzemních chodeb, přístupných jen z původního radničního sklepa. Komunisté však o jejich zpřístupnění nijak nestáli, a tak se na ně pozapomnělo.

Své zajímavé a jedinečné příběhy z doby před rokem 1989 má však mnoho dalších míst v Česku. Na Blesk.cz proto chceme sesbírat unikátní snímky, jak se žilo za „totáče“, a zapojit se můžete i vy!

Pošlete své snímky spolu s Vašimi příběhy z éry vlády komunistů na tip@blesk.cz. Nejde však o libovolné fotky, zajímají nás konkrétní témata a Vaše zážitky!

1. Jak jsme se oblékali za totáče

2. Naše Vánoce a Silvestr (fotky stromečku, dárků, štědrovečerní tabule apod.)

3. V práci (dovolené ROH, závodní večírky, cvičení CO)

4. Na vojně

5. Dovolená

6. Moje město tehdy a teď (Tato kategorie má své specifikum. Vyfoťte stejné místo, které jste objevili na své unikátní předrevoluční fotografii, jak vypadá dnes. Jak se za ta léta změnilo?)

Pokud však nedisponujete zajímavými snímky z doby před sametovou revolucí, můžete se alespoň začíst do nové publikace z edice Blesk Extra. Jde o úspěšnou dvojknihu „Šlechta z obrazovky - Rudá šlechta“, která přináší příběhy televizních hlasatelů z doby socialismu a také komunistických papalášů. Jak se těmto dvěma rozdílným skupinám daří dnes? Co dělají 25 let od sametové revoluce, pokud jsou ještě na živu?

Objednat si tuto unikátní knihu je velmi snadné. Stačí jedna SMS! Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SLECHTA mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: SLECHTA Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod. mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz 

Nová super dvojkniha Blesku o osudech prominentů po revoluci v prodeji! Nová super dvojkniha Blesku o osudech prominentů po revoluci v prodeji! | Blesk

zabibol ( 6. listopadu 2014 19:40 )

Komunismus=hnus.

zabibol ( 6. listopadu 2014 19:39 )

Odporná líná,neschopná komunistická veteš se zmůže jenom na závist a urážky. Pracovat se jí nechce. Lépe je všechno dostávat zadarmo a od těch druhých.

zabibol ( 6. listopadu 2014 19:34 )

Tak to s tebou senilní soudruhu krakonoši dopadá, když dojdou argumenty.

e.44 ( 6. listopadu 2014 19:24 )

Není pravda. Na většině fotografií jsou nové budovy a tam kde nejsou je vidět že ty staré mají novou střechu, novou omítku a jsou tam nové silnice a chodníky. Tak příšerné chodníky, jako byly v té době třeba i v Praze dneska už nenajdeš ani na vesnici.

andreslawicky ( 6. listopadu 2014 15:15 )

Koukám že si lůza pobrečela pochválila si akce ,,Z,, a to je tak vše co můžete ti co musí ještě makat tak ránu hurá makat na nás co máme firmy a ti vyžírkové pardon důchodci musí čekat nežli jim přijde na účet almužna potom zaplatí nájem a něco na zub nějaký ten ohoz z hrabáku a hlavně si musíte zaplatit internet aby jste si tady mohli pod praporem revoluce snít sen o znárodnění

Zobrazit celou diskusi