Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čeští lékaři v Africe bojují s ebolou: Nevíte, kde nákaza číhá!

Autor: dce - 
9. října 2014
11:02

Jet teď do Afriky je vážně zahrávání si se životem, ale někteří tam prostě musí. Například humanitární pracovníci a lékaři – mezi nimi i Češi Pavlína Kozelková a Petr Macek, oba spolupracovníci Lékařů bez hranic. Petr je už v africké Libérii dva týdny a přiznává, že má z nákazy strach.

Strach z rozšíření eboly až na evropský kontinent má asi každý. Jenže kolik z nás si uvědomuje, jak se nemoc vlastně šíří? Ze vzduchu ji sice nedostanete, ale odpadá podávání rukou nebo objímání s přáteli. Po partnerovi se ze stejně skleničky už nenapijete, kamarád vás po zádech nepoplácá. To všechno nás možná čeká, ale teď už to prožívá jeden Čech v Libérii.

 

 

Petr Macek je spolupracovníkem Lékařů bez hranic již dlouho – zúčastnil se již více než 15 misí. Byl na místech těch největších katastrof, jako byly například Filipíny po tajfunu Haiyan. S ebolou je to ale jiné, tady nejen zachraňuje životy ostatních, ale musí chránit i ten svůj. A rozhodně to v místních podmínkách není nic jednoduchého. „Jak jsou tady vysoké teploty a ty obleky jsou neprodyšné, tak dochází k tomu, že člověk je po 40, 50 minutách hodně unavený. Nemůže dál pokračovat,“ sdělil Petr České televizi.

Petr má na starost převážení nemocných do ebolových center, bezpečné
pohřbívání mrtvých, dezinfekci domů, v nich žil nakažený člověk a další. Spolu s Petrem je v Libérii za Lékaře bez hranic ještě jedna Češka - je jí Pavlína Kozelková. Ta pracuje v zázemí a má na starosti administrativní agendu spojenou s příjezdy a odjezdy zahraničních spolupracovníků do ebolových projektů. Údajně by tam měli strávit jen šest týdnů, Petr už má dva za sebou. Má to předejít extrémní únavě, protože extrémní únava je často zdrojem chyby," uvedl ředitel Lékařů bez hranic ČR Pavel Gruber.

„Strach člověk má. Protože to riziko je dost velké a především je skryté,“ prohlásil Petr o své práci. Ebola už totiž zabila téměř 3500 lidí a dál se šíří. První mrtvé už má i Evropa a Amerika. Počet nakažených stále stoupá a je pravděpodobné, že ještě nějakou dobu stoupat bude – a to i mimo Afriku!

 

 Na boj proti ebole může přispět každý:

 Krizová sbírka na pomoc v boji s ebolou: účet č. 222 666 / 2700

 Dárcovská SMS: text DMS EBOLA na číslo 87 777 (cena dárcovské SMS činí 30 Kč, Lékaři bez hranic obdrží 28,50 Kč)

 Online dary: www.lekari-bez-hranic.cz/online-dary

Video Ebola v Evropě: Nakažená sestra možná infikovala své kolegy! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

 

slider ( 10. října 2014 00:39 )

Zakázat se jim vrátit do CR. Nebo to jsme přivezou jak ten Španělsky kněz do Španělska, a Americky doktor do Ameriky! Blázniví levičáci.

momoko ( 9. října 2014 16:05 )

nemoc existuje skoro 40 let kdyby jí dobrovolní lékaři postupně, tam kde se vyskytla nedostávali pod kontrolu je rozšířena daleko víc.

berlin71 ( 9. října 2014 16:01 )

momoko:Cholero jedna co mas tu pi.cu na suchej zip . Vypadni do Afriky cernosi ti daji poradneho banana do huby ty chodici chromozone

momoko ( 9. října 2014 16:01 )

Jako každou infekční chorobu. Co je to za otázku? Někdy si tady připadám jak v ústavu pro choromyslné.

evita5555 ( 9. října 2014 15:57 )

Chápem pomoc po zemetrasení, povodni, tajfúne. Ale pokiaľ neuzavrú nepriedyšne oblasti s ebolou, práve títo dobrodinci to môžu preniesť na ďalšie kontinenty.

Zobrazit celou diskusi