Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Propustí makléře, který zpronevěřil 135 miliard: Dostane elektrický náramek!

Autor: shp, ČTK - 
4. září 2014
18:44

Zcizil nejvíc peněz v moderní historii, přesto ve vězení dlouho nepobude. Bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jérôme Kerviel, který byl v březnu odsouzen ke třem letům nepodmíněného vězení za zpronevěru 135,5 miliardy Kč, bude v pondělí podmínečně propuštěn na svobodu. Rozhodl o tom dnes tamní soud, sdělil advokát sedmatřicetiletého Kerviela.

Kerviel bude moci bydlet ve svém bytě a chodit do práce, od 20:30 do 7:00 následujícího dne se ale bude muset zdržovat doma, upřesnila agentura Reuters. Na dodržování podmínek jeho propuštění z věznice u Paříže, kde si začal odpykávat trest koncem května, budou úřady dohlížet pomocí elektronického náramku, který Kerviel bude muset stále nosit.

Soud loni Kerviela shledal vinným ze ztráty 4,9 miliardy eur (135,5 miliardy Kč), které bance svými kroky na finančních trzích způsobil. Dostal pětiletý trest, dva roky podmínečně a tři nepodmínečně. Odvolací soud toto rozhodnutí v březnu potvrdil, ale zrušil rozhodnutí soudu nižší instance, podle něhož měl Kerviel bance uhradit způsobenou finanční ztrátu.

Makléř vždy trval na své nevině a tvrdí, že jeho odsouzení bylo nespravedlivé, že vždy jednal s vědomím banky. Dostalo se mu podpory ze strany představitelů levice a církve. Ti ho označují za oběť bankovních a finančních machinací. Krátce před jeho nástupem do vězení ho na jaře dokonce ve Vatikánu přijal papež František.

zabibol ( 4. září 2014 19:01 )

To bude soudruh, přítel komunistů. Ti taky zruinovali každý stát, kde vládli.

Zobrazit celou diskusi