Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel poslední zachráněný ze Schindlerova seznamu!

Autor: ehr, tp - 
17. srpna 2014
09:31

Poslední z 1098 lidí, které Oskar Schindler (†66) zachránil, zemřel ve věku 84 let. Byl jím Jerzy Gross, kterému bylo pouze 13 let, když se dostal do transportu mířícího do bezpečí před jednotkami SS, které na konci Druhé světové války vyhlazovaly zbylé Židy v koncentračních a vyhlazovacích táborech v rámci konečného řešení židovské otázky.

Když jeho jméno Oskar Schindler napsal na svůj seznam, bylo Jerzy Grossovi jen 13 let. Teď poslední pamětník slavného činu v 84 letech zemřel. Gross o svém osudu léta mlčel, nevěděla to ani manželka a syn. Svěřil se, až když do kin přišel film Stevena Spielberga, a o svém životě napsal knihu.

Podobné mlčení bylo pro mnohé ze zachráněných Židů typické. Právě film Schindlerův seznam později inspiroval přeživší holocaustu, aby o útrapách a smrti, která byla ve vyhlazovacích táborech všudypřítomná, promluvili.

Při holocaustu za Druhé světové války zemřelo přibližně 6 milionů Židů, ale čísla jsou pouze odhadovaná. Jerzy Gross byl jedním z 1098 lidí, které Schindler svým obdivuhodným činem dokázal zachránit, když se snažil po skupinách lidi přemisťovat z vyhlazovacích táborů do táborů s lepšími podmínkami. Tím jim prakticky zachránil život.

jana999 ( 17. srpna 2014 10:22 )

ty jsi lidský odpad, co asi provedl 13 letý kluk, že bys mu přál smrt, opravdu ***e, takoví psychopati jako ty by se měli oddělovat od společnosti

Zobrazit celou diskusi