Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KGB sledovala české papaláše: Pijan, povaleč a patolízal!

KGB sledovala české papaláše v Česku!
 (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: ČTK, map - 
14. srpna 2014
06:05

Podezírání, práskání a lísání se ke Kremlu. Tak se projevovali čeští komunističtí papaláši za totality podle dokumentů sovětské rozvědky KGB.

Jak vyplývá z dokumentů z archivu Vasilije Mitrochina, které byly nedávno zpřístupněny v Británii, v roce 1972 si například Miloš Jakeš, tehdy šéf Ústřední kontrolní a revizní komise KSČ, postěžoval, že se mu špatně pracuje. Tehdejší generální tajemník Gustáv Husák totiž podle něj v ústředním výboru KSČ zavedl tvrdý režim a „zorganizoval odposlechy telefonů členů vedení“.

Shovívavý Husák

O Husákovi informovali agenti moskevskou ústřednu KGB poměrně často. Jedna ze zpráv sděluje, že se devět let, které strávil Husák ve vězení, projevilo na jeho psychice. „K jasným odpůrcům linie KSČ projevuje nepodloženou shovívavost,“ napsali rozvědčíci. Například o ministru vnitra Obzinovi pak prohlásili, že „soudruhu Brežněvovi je připraven splnit každé přání“.

Naopak Obzina naplival na soudruhy Fojtíka a Švestku a označil je za »pijany a povaleče«. Sami agenti pak práskli na ministra kultury Válka, že zanechal (nikoliv zapomenul!) na pokoji v Moskvě suvenýry od ministerstva kultury SSSR. „Informováno vedení KGB!“ – končí hlášení výhrůžně.

sores ( 14. srpna 2014 09:58 )

A dnes se snad neleze do p.rdele každému z koho něco může být??? Podlézá a lísá se pořád stejně, v tom se češi nezměnili ani náhodou! Za Husáka se alespoň postavilo hodně fabrik na Slovensku aby i slováci měli práci a ne pouze zemědělství.Tak jak se teď rozkrádá Česko a zmizí nepohodlný lidi nikdo neví kam, tak to se nikdy nestávalo!! Bylo daleko větší bezpečí. Ale máme zato vytoužený kapitalismus.

ivoadler ( 14. srpna 2014 09:45 )

Taky si myslím, že Husák byl ze všech komunistických vůdců své doby nejschopnější. Na úrovni Československa to bylo ostatně vidět. Když zvolili Jakeše, tak jsem myslel, že spadnu ze židle.

balin ( 14. srpna 2014 09:31 )

ani sa tak nechopil moci, ako bol dosadený, ako figúrka, niekto, koho môžu ľudia nenávidieť. Citujem jedného vtedajšieho súdruha veľvyslanca: "to českí súdruhovia dobre vybrali, to je zlomený človek, ten povie a urobí čokoľvek, aby sa nedostal naspäť do väzenia". Vedel, čo hovorí, veď bol jeden z tých, ktorí ho do tej basy v pädtesiatych rokoch dostali.

abcd.adcb ( 14. srpna 2014 08:58 )

Je to debil a má jen čtyři třídy základní školy.

andorea ( 14. srpna 2014 08:56 )

Na sledování Merkelové USA říkáš co? Taky si jí váží?

Zobrazit celou diskusi