Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

KGB plánovala únosy v Československu, odhalil archiv. Kolik brali tajní agenti?

Výcvik důstojníků KGB v Moskvě
Výcvik důstojníků KGB v Moskvě  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, simao - 
9. července 2014
19:44

Chtěli v Československu zatočit s demokratizačním hnutím. A tak se sovětská KGB pustila do akce s krycím názvem Progres. Její agenti měli unášet osobnosti a provádět sabotážní akce např. proti rozhlasu a televizi. Detaily plánů sovětské tajné služby, ale také úkoly a odměny pro její agenty nyní odhaluje archiv někdejšího pracovníka KGB Vasilije Mirochina.

Akci Proges k potlačení snah Pražského jara zahájil tehdejší šéf sovětské tajné služby Jurij Andropov v květnu 1968. Mezi cíli agentů byla média včetně rozhlasu a televize, Univerzita Karlova, Klub angažovaných nestraníků (KAN) nebo také Československá strana lidová a Československá strana socialistická. Ale také Svaz československých spisovatelů osobnosti jako spisovatelé Pavel Kohout a Milan Kundera.

Vyplývá to z informací, které nyní veřejnosti poskytuje archiv Univerzity v Cambridge. Vychází při tom ze záznamů někdejšího pracovníka KGB Vasilije Mitrochina, který propašoval z Ruska řadu zajímavých dokumentů. Mitrochinův archiv je podle britských historiků vůbec nejdůležitějším vyneseným zdrojem zpravodajských informací. Podrobně popisuje aktivity KGB a přináší seznam jejích agentů. 

Jak pracovali agenti KGB: Chtěli unést vědce i spisovatele

Při akci Progres prý Andropov nařídil vybrat 15 "zkušených agentů rozvědky", kteří měli být vycvičeni pro práci v Československu. Měli provádět ilegální operace - vysláni do akce měli být do 12. května 1968. Nedlouho poté, 21. srpna, zastavil politické uvolňování v Československu vpád vojsk pěti zemí Varšavské smlouvy v čele se SSSR.

Každý z nasazených agentů měl dostávat odměnu 300 dolarů měsíčně a navíc měl mít hrazeny náklady na ubytování a dopravu. V Mitrochinově dokumentu jsou uvedena jen jejich krycí označení - např. Viktor, Jürgen, Sadko nebo Vlas. V některých případech je však popsáno i jejich konkrétní zadání. Jedna pětice měla např. "infiltrovat reakční kruhy" ČSSR s cílem "zjistit jejich konkrétní záměry a plány".

Informace z archivu mimo jiné uvádějí, že agenti "Gromov" a "Gurijev" dostali adresy a mapy bydlišť literárního vědce Václava Černého a spisovatele Jana Procházky s cílem vlákat je, pod záminkou, že jim hrozí nebezpečí, do automobilu a unést. Akce, která měla být provedena 10. května, ale skončila nezdarem.

ruudazvostravy ( 10. července 2014 14:46 )

 Tý býku,tak to abi něgdo napsal novey zvací dopys,abi přijely zas provjetrat tůdle hliněnou demogracyjy a vodnesly sy sebou ňákeych pár Rýtygů a podobneych dýzydentů a daly sy ye vicpaný na vječný časi do leninskýho mauzólea.

satanklaus ( 10. července 2014 13:44 )

Co mi cpeš studenty, kreténe? Neumíš číst?

zabibol ( 10. července 2014 11:30 )

Rusko-komunisticko-fašistická verbež je nejstrašnější a nejneoblíbenější verbež ze všech verbeží.

abaron ( 10. července 2014 07:33 )

už nám nič nehrozí . Slováci majú mokys ten schengen postráži

satanklaus ( 10. července 2014 01:52 )

Reformy.cz Je neuvěřitelný co všechno jsou některý lidi schopný číst a dokonce tomu věřit

Zobrazit celou diskusi