Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děsivé svěděctví z místa smrti! Ebola si nevybírá, vedeme nerovný boj. Pomozte!

Autor: haj - 
10. srpna 2014
21:45

Světová zdravotnická organizace (WHO) označila ebolu jako událost s mezinárodním dosahem. Svědectví, o tom jak to vypadá v nejhůře zasažených oblastech a jaké je přijít do styku s nakaženými, promluvili doktor Rob Fomler a pracovnice  WHO Fadela Chaib.

Fotky zdravotníků ve speciálních ochranných oblecích již obletěli celý svět. Někteří z nich pomáhali při převozu nakažených lidí mimo Afriku. „Zdravotníků je v zasažených oblastech málo, přičemž už se 100 z nich nakazilo a polovina zemřela," uvedla pracovnice centra WHO v hlavním městě Sierra Leone Freetownu Fadela Chaib. „Mimo to, naši pracovníci přichází do styku s nakaženými pacienty a léčí je, asistují i při pohřbech a odebírají různé vzorky,“ popisuje Fadela.

„Byl jsem u prvních případů nákazy v Guinei a Sierra Leone. Je to tam opravdu vážné. Vedeme těžký boj. Naše týmy pracují velice těžce, je to vyčerpávající. Proto prosíme svět o pomoc,“ popsal své zážitky z terénu lékař Dr. Rob Fowler pro Nový Čas.

Dr. Fowlerovi úmrtí pacientů přímo před očima trhá srdce. Zažil ale i pár hezkých okamžik. „Bylo to tehdy, když jsme viděli, jak jeden náš pacient vyšel z léčebného centra a ebolu porazil.“ Fowler se prý eboly nebojí a chorobu chce potlačit. "Dodržujeme přísná opatření. Nemám strach, jsem si ale vědomý všech rizik."

Ebola

Smrtelnému virovému onemocnění podlehla v západní Africe od února téměř tisícovka lidí. Epidemie propukla v březnu v Guinei a vir se postupně rozšířil do sousední Sierry Leone, Libérie a Nigérie.

Proti ebole zatím neexistuje oficiálně schválená vakcína a vir zabije zhruba každého druhého nakaženého.

 

 

Zobrazit celou diskusi