Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zřítilo se letadlo směřují do Alžírska: Na palubě bylo 116 lidí

Autor: ljš, ČTK - 
24. července 2014
12:12

Po dvou katastrofách malajsijských aerolinií přišlo další letecké neštěstí. Letadlo společnosti Air Algéria směřující z Burkiny Faso do Alžírska spadlo v Nigeru nebo Mali. Indicie nasvědčují, že se vyhýbalo bouřce. Na jeho palubě bylo 110 pasažérů a šest členů posádky. Podle informací webu aeroport-ouagadougou.com mezi nimi byla i neteř někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra Mariela. Tato zpráva se ale neukázala jako pravdivá.

Letoun společnosti Swiftair směřující z Ouagadougou v Burkině Faso do Alžíru se dnes podle alžírské televize zřítil v Nigeru nebo Mali. Pád letadla už potvrdil také alžírský úřad pro letectví. Na palubě bylo podle letecké společnosti 110 pasažérů a šest členů posádky. O zřícení letadla informovala také italská agentura ANSA s tím, že v oblasti katastrofy byla silná bouře.

Podle dosud nepotvrzených informací byla na palubě letu AH5017 i Mariela Castro, dcera prezidenta Raúla Castra a neteř Fidela Castra. Ta je proslulá jako bojovnice za sexuální práva, rovnoprávnost, osvětu a je ředitelkou Národního centra pro otázky sexuální osvěty (CENESEX).

Informace webu aeroport-ouagadougou.com později dementoval web theepochtimes, podle kterého se Mariela na palubě nenacházela. Že se tak skutečně nestalo, potvrdila Castrova neteř následně sama. „Jsem naživu a zdravá...možná jen média potřebovala trochu pozornosti,“ vzkázala Mariela.

Stroj typu MD-83 (McDonnell Douglas 83) patří španělské společnosti Swiftair, provozují ho však aerolinky Air Algérie. V letadle podle španělské agentury EFE cestovalo údajně 80 Francouzů, posádka je španělská. Podle představitelů Burkiny Faso musel stroj kvůli bouři změnit trasu letu.

V zatím posledním seznamu vydaném společností Air Algérie se podle AFP uvádí, že z Ouagadougou pohřešovaným letounem odletělo 50 Francouzů, 24 občanů Burkiny Faso, osm Libanonců, šest Alžířanů, šest Španělů, pět Kanaďanů, čtyři Němci, dva Lucemburčané, jeden Belgičan, Kamerunec, Egypťan, Malijec, Nigeřan, Rumun, Švýcar, Ukrajinec a tři osoby, jejichž státní příslušnost se stále zjišťuje.

Video Krvavý letecký týden! Za 7 dní zemřelo už 461 lidí! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Podle agentury AP se letadlo náhle ztratilo z radaru. Kontakt s letounem na lince AH5017 ztratily letecké úřady v Alžírsku 50 minut po startu letadla.

Podle alžírské státní televize se stroj nacházel v okamžiku zmizení pravděpodobně ve vzdušném prostoru Mali, v jehož severní části probíhají boje mezi ústřední vládou a islamistickými povstalci. Podle AP, která se odvolává na zdroj z francouzské mise působící v Mali, je však vysoce nepravděpodobné, že by malijští rebelové disponovali zbraněmi schopnými letadlo sestřelit.

Během posledních sedmi dnů se jedná už o třetí letecké neštěstí civilních letadel. Minulý čtvrtek bylo nad Ukrajinou sestřeleno letadlo malajsijských aeroliní, v jehož troskách zemřely téměř tři stovky lidí. Včera pak při letecké nehodě na Tchaj-wanu přišlo o život 47 osob a 11 dalších bylo zraněno. Mimo to byla nad Ukrajinou sestřelena další dvě vojenská letadla. Záhadou pak stále zůstává osud letu MH370, který zmizel nad Indickým oceánem 8. března.

czrus ( 25. července 2014 09:43 )

Washington dosud neví, kdo sestřelil Boeing , Blondina ridi USA . FOTO http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_25/Washington-dosud-nevi-kdo-sestrelil-Boeing-3574/

czrus ( 25. července 2014 09:25 )

Nizozemí vyšle 40 vojáků, aby hledali těla obětí havárie na Ukrajině http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_25/Nizozemi-vysle-40-vojaku-aby-hledali-tela-obeti-ha varie-na-Ukrajine-2997/

rumovapalice ( 25. července 2014 07:28 )

válka stejně bude,

morrisejko ( 25. července 2014 04:38 )

Odporný debilko sores,,tahaj do riti!!

czrus ( 24. července 2014 23:28 )

Francie: vrtulníková loď Mistral je připravena na plavbu do Ruska - VIDEO http://czech.ruvr.ru/2014_07_24/Francie-vrtulnikova-lod-Mistral-je-pripravena-na-plavbu-do- Ruska-VIDEO-8727/

Zobrazit celou diskusi