Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Muž má nejdivnější povolání na světě: Čichá k věcem, které NASA vyšle do vesmíru!

Autor: shp, ČTK - 
4. července 2014
09:08

Američan George Aldrich má možná nejpodivnější povolání na světě. Pro NASA očichává vše, co má být vysláno do vesmíru. Na oběžné dráze se totiž nepříjemný odér může držet léta. Muž musí mít opravdu citlivý nos.

Když se řekne NASA, představí si každý nejspíš astronauty, raketové inženýry a mnoho vědců. Jenže mezi vážené experty patří i profesionální čichač. George Aldrich dělá na první pohled poněkud bizarní práci a nejspíš mu voní, protože ji pro NASA dělá už bezmála 40 let.

A je to práce velmi záslužná a také náročná, protože pod nos mu musí přijít úplně vše, co má být vysláno do vesmíru. I nejnepatrnější závan se může ve vesmíru držet dlouhé roky a může pak obtěžovat a negativně ovlivnit produktivitu astronautů. Těm se může udělat i nevolno.

„Když George špatně identifikuje jediný problematický puch, může se celá mise ocitnout v ohrožení,“ vysvětlila stanice Science Channel. Na Zemi lze těžký vzduch jednoduše vyvětrat, ale ve vesmíru okna otevřít nelze. Proto je Aldrichova práce tak klíčová a není na místě nad ní ohrnovat nos.

„Moji přátelé a rodina si myslí, že jsem trochu blázen,“ připouští však Aldrich po 38 letech kariéry v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi