Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

70. výročí Dne D: Veteráni i státníci si připomenou tisíce padlých!

Autor: ČTK, tp - 
5. června 2014
22:55

Oslavy 70. výročí vylodění v Normandii 6. června se zúčastní čelní představitelé států celého světa. Tato akce má připomenout hrdinství všech vojáků, kteří se v roce 1944 vylodii na plážích Francie a otevřela se tak Zapadní fronta, která měla za úkol oslabit a ve výsledku porazit Třetí říši!

V Normandii už dnes začaly připomínkové akce k 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk za druhé světové války. Účastní se jich stovky veteránů a diváků. Oslavy vyvrcholí v pátek za přítomnosti nejvyšších představitelů Spojených států, Ruska, Británie, Francie, Německa, Česka či Slovenska.

Stovky posledních žijících přímých pamětníků Dne D si připomínají největší obojživelnou akci v dějinách vojenství na obou stranách Lamanšského průlivu.

Oslavy se odehrály také v anglickém přístavu Portsmouth, kde se vojáci přesně před 70 lety připravovali na vpád do nacisty okupované Francie. "Příští den mi bylo dvacet a myslel jsem, že se jich nedožiju," řekl veterán námořnictva Charlieho Stretche. "U námořnictva jste nedostali ani frťana, dokud vám nebylo 20. Myslel jsem, že odejdu, aniž bych ochutnal rum," řekl Stretch.

K tisícům lidí se připojí řada státníků, mimo jiné americký prezident Barack Obama, šéf Kremlu Vladimir Putin i český prezident Miloš Zeman. Za Velkou Británii se zúčastní osobně královna Alžběta II., která už dnes v doprovodu prince Philipa přijela do Paříže vlakem Eurostar.

Ráno 6. června 1944 se v Normandii vylodilo kolem 35.000 mužů, z nichž do večera více než 3000 zahynulo. Na zdejších plážích se do konce července vylodilo celkem 1,5 milionu vojáků. Bitva o Normandii si k tomuto datu vyžádala více než 44.000 mrtvých na straně spojenců, 54.000 v řadách Němců a 20.000 mezi francouzským civilním obyvatelstvem.

vonrichthofen ( 6. června 2014 17:36 )

ses vzbudil a měl jsi ruku za trenkama?

pepatiso ( 6. června 2014 09:00 )

Hele,soudruzi z blesku,co ukrajina?nic,nic,nic?Kolik lidí musí kyjevští nacisté zabít aby jste to zaregistrovali?Hezky to řeklo to prasátko zv.zeman-nesmí jich být nadměrně moc!!!

Zobrazit celou diskusi