Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko zasáhly bouřky: Na Vysočině hrozí povodně!

Na Strakonicku udeřila bouřka s kroupami a přivalovým deštěm
Na Strakonicku udeřila bouřka s kroupami a přivalovým deštěm  (Autor: Foto Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: ČTK, lm - 
24. května 2014
10:54

Silné bouřky s přívalovým deštěm zasáhly v pátek odpoledne a v noci na dnešek Česko! Hasičům kvůli bouřce výrazně přibylo výjezdů. Na Vysočině byl dokonce dnes ráno vyhlášen povodňový stupeň.

Četné a silné bouřky se v průběhu pátku a soboty proženou celou republikou. Ojediněle je může doprovázet přívalový déšť, kroupy a nárazový vítr s rychlostí nad 70 kilometrů za hodinu.

Bouřky zaměstnávají především hasiče. Doposud většinou odstraňovali popadané stromy, zasahovali u ucpané kanalizace, čerpali vodu ze zatopených sklepů a garáží nebo likvidovali tvořící se laguny.

Hasiči museli ale řešit i případy, kdy blesk uhodil do rodinných domů. K nejnáročnějším patřil výjezd k požáru rodinného domu ve Velkých Hamrech na Jablonecku. V tamní osadě Bohdalovice zasáhl blesk rodinný dům a zapálil střechu. "Dohledávání skrytých ohnisek bylo velmi komplikované, na střeše byly navíc umístěny kolektory pro ohřev užitkové vody, hasiči proto použili termokameru," řekla Štrauchová. Škoda byla odhadnuta na 100.000 korun, uchránit se podle ní podařilo majetek za čtyři miliony.

V Roztokách u Prahy také uhodil blesk do rodinného domu a způsobil požár v půdním prostoru. Poškodil ale jen expanzní nádrž za 2000 korun.

Na Vysočině platí druhý povodňový stupeň na Šlapance

Druhý stupeň povodňové aktivity vyžadující pohotovost platí dnes ráno na říčce Šlapance v Mírovce na Havlíčkobrodsku. První stupeň je na Trnavě v Hořepníku na Pelhřimovsku. Zvýšené hladiny jsou důsledkem lokálních bouřek doprovázených silným deštěm.

"Šlapanka vystoupala k 06:00 na 201 centimetrů s průtokem 18 kubických metrů za vteřinu. Zatím je na setrvalém stavu, ještě chvíli potrvá, než začne klesat. Trnava už kulminovala a klesá," řekla Kateřina Horáková z dispečinku Povodí Vltavy.

Podle meteorologů se dnes na Vysočině zpočátku ojediněle, ale během dne postupně na většině území znovu objeví přeháňky a bouřky. Ojediněle je možné očekávat silné bouřky s intenzivními srážkami nebo kroupami. Hladiny některých toků by se opět mohly zvýšit, hydrometeorologové však neočekávají, že by způsobily větší problémy.

naidka ( 24. května 2014 18:02 )

vrr.haf: nerozumím. Moc teplo nebo moc zima?

mr.haf ( 24. května 2014 11:22 )

a v Ostravě odporné léto.)))

Zobrazit celou diskusi