Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zloději ukradli Popelčiny šaty: Teď je v balíku poslali zpět

Šaty Popelky ukradli zloději v únoru na zámku Moritzburg.
Šaty Popelky ukradli zloději v únoru na zámku Moritzburg.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
23. května 2014
19:30

Neznámí odesílatelé vrátili v poštovním balíku zpět Popelčiny šaty, které byly v únoru ukradeny z výstavy inspirované filmovou pohádkou Tři oříšky pro Popelku na saském zámku Moritzburg. Informoval o tom regionální list Sächsische Zeitung.

Kopie plesových šatů, které na sobě ve filmu měla herečka Libuše Šafránková, se na zámek vrátily ve čtvrtek odpoledne. Už 15. května přišel na drážďanskou správu saských zámků, hradů a zahrad balík, v němž byl vzácný exemplář. "Byl to ušmudlaný balík bez odesílatele," řekl mluvčí instituce Uli Kretzschmar.

Šaty nepozorovaně zmizely 22. února, týden před skončením každoroční zimní výstavy o této vánoční filmové klasice, která se na Moritzburgu před více než 40 lety částečně natáčela.

Počátkem května policie zveřejnila snímky dvou podezřelých osob, pořízené bezpečnostní kamerou. Podezřelí na výstavu přicházeli s poloprázdnou taškou a když prostory opouštěli, byla taška viditelně plnější.

Policie po pachatelích stále pátrá, nyní i s pomocí pachových stop zachycených na navrácených šatech, které pravděpodobně někdo měl na sobě.