Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krádež vzácných dravců na Vysočině za statisíce!

Na Vysočině řeší zmizení Orlů mořských.
Na Vysočině řeší zmizení Orlů mořských.  (Autor: Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada - 
17. května 2014
14:00

Sedm až osm tisíc euro je nyní na západ od našich hranic cena mezi chovateli za mladého orla mořského. Dvě mláďata těchto vzácných dravců teď někdo ukradl přímo z hnízda na Havlíčkobrodsku.

Zloději na kmeni stromu, pod dnes už opuštěným hnízdem, zanechali jen stopy po stoupacích železech.

„Ve skutečnosti je to nenahraditelná škoda,“ tvrdí jihlavský ornitolog Aleš Toman. „Na Vysočině nám v současnosti hnízdí devět až deset párů těchto dravců. Pouze ze dvou hnízd snad budou letos vyvedena mláďata,“ bilancoval zoufalou situaci ornitolog. „Oznámení o krádeži dravců jsme přijali, ale pachatele jsme nezjistili,“ uvedla mluvčí policistů Monika Pátková.

Ornitologové jsou proto rozhodnuti k razantnímu kroku. „Tito dravci kromě pytláků jsou ohroženi rovněž těžbou dřeva v okolí hnízdišť. Budeme proto v okolí hnízd instalovat nejen takzvané fotopasti, ale i pohybová čidla, která nám okamžitě na mobilní telefony nahlásí jakýkoliv podezřelý pohyb,“ zdůraznil Aleš Toman.

Orel mořský

Je jedním z největších žijících orlů s rozpětím křídel až 2,4 metru. Žijí v blízkosti vodních toků a ploch, kde se živí převážně uhynulými rybami. Hnízdí v únoru, kdy samice do obřího hnízda naklade 1 až 2 vejce. Na našem území nyní žije asi necelých sto párů.

naidka ( 17. května 2014 16:13 )

lyso, ty jsi komik

naidka ( 17. května 2014 16:12 )

Zabedněnci pro pár šupů riskují život a ukradou všechno, hlava - nehlava .

lysohlavek02 ( 17. května 2014 15:36 )

.. včera mi zemřel můj milovaný netopýr ADOLF!!!.. s láskou vzpomínám jak každý den visel za nožičky ze srolované rolety...vesele poletoval po pokoji a rošťácky mi hvízdal do uší ..a dnes z něj zbyla jenom hromádka popela po pietní kremaci na poli.

Zobrazit celou diskusi