Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na jihu Čech řádí travič: V polích našli mrtvého orla

Orel otrávený karbofuranem ležel v polích u Hoštic
Orel otrávený karbofuranem ležel v polích u Hoštic  (Autor: Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: Vlaďka Hradská - 
15. února 2014
15:58

Jihočeskou vesničku proslavily Troškovy komedie. Teď může v jejím okolí řádit travič. Na poli u Hoštic se našel otrávený orel mořský. Je to už druhý případ na jihozápadě Čech.

"Inspekce životního prostředí uhynulého ptáka odvezla a nechala udělat toxikologickou zkoušku. Ta potvrdila otravu krarbofuranem. Připravujeme trestní oznámení, které podáme v nejbližších dnech na policii,“ řekla Jitka Koubalíková z České inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích.

Podle ochránců přírody byl pták nalezený na Strakonicku označený kroužkem CHKO Třeboňsko. Ornitologové tohoto kriticky ohroženého dravce okroužkovali před pěti lety. „Případ zřejmě začneme prověřovat pro podezření z týrání zvířat a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy,“ řekla strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Pokud se podaří policii traviče vypátrat, hrozí mu až 3 roky za mřížemi. Podle ochránců přírody otrav zakázaným karbofuranem stále přibývá. Po požití návnady otrávené touto látkou uhynul například i orel nalezený začátkem roku v obci Klášter na jižním Plzeňsku. „Zákaz trávení zvířat u nás platí už 60 let. Za celou dobu se však nepodařilo usvědčit ani jednoho pachatele,“ prohlásil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Karbofuran

je vysoce toxická látka, která působí na nervový systém. Dříve se ve velkém používala v zemědělství k postřiku. Od roku 2008 se nesmí používat ani uchovávat. Přitom stačí jen 2 kapky jedu a zvíře v bolestech uhyne. V poslední době likvidují traviči otrávenými návnadami zejména psy a kočky.

jeromeklapka ( 16. února 2014 16:49 )

Chamrad...Keď všetko vykynožíme - celú faunu aj floru a vzduch bude na prídeľ,tak táto zberba bude stáť v prvom rade s natrčenou paprčou

b.r.s.a ( 16. února 2014 09:25 )

Nechápu .... prostě fakt nechápu. Možná snad jen to,že dokud tady bude někomu za jakékoliv ublížení zvířeti jen hrozit !!!!!! tolik a tolik roků za mřížemi ,pak se tito parchanti nemusí ani hledat.Policie může klidně dělat něco jinýho . Bohužel to zatím tady tak je a to hrozí !! se dodržuje stoprocentně.

xsirax ( 15. února 2014 20:44 )

Co z toho ten duševní chudák má?

naidka ( 15. února 2014 16:33 )

No jasně, orlů je u nás jako máku, tak se jich zbavme . MOŽNÁ to udělal nějaký myslivec kvůli zvěři, kterou si chtěl odlovit sám.

Zobrazit celou diskusi