Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Životní pojistky se vyplácejí i sebevrahům! Co na to pojišťovny?

Životní pojistky se vyplácí i při sebevraždách... (ilustrační foto)
Životní pojistky se vyplácí i při sebevraždách... (ilustrační foto)  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Hana Höschlová, tpk - 
10. května 2014
07:00

Pracovníci pojišťoven se už setkali s lidmi, kteří chtěli uzavřít životní pojistku a hned spáchat sebevraždu. Stejně jako je tomu nyní u Ivety Bartošové. V jednom případě se to nakonec opravdu stalo. Muž zemřel jen 10 dní po podepsání smlouvy na milion korun.

Životní pojistky se vyplácejí i sebevrahům!

„K úmrtí mělo dojít při dopravní nehodě, ale při následném prošetřování jsme zjistili, že ten poškozený neutrpěl žádná zranění. Odešel od nehody a poté se, bohužel, oběsil,“ řekl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.
A tyto případy nejsou zdaleka ojedinělé. Pojišťovny každoročně řeší desítky případů, kdy sebevraždu spáchají lidé s životní pojistkou.

Peníze pak ale rodině ve většině případů nemohou vyplatit. „My máme v rámci životního pojištění dvouletou čekací lhůtu. To znamená, pokud si člověk sjedná pojistku, dva roky od sjednání té smlouvy se mu nevyplatí plnění,“ vysvětlila vedoucí úseku likvidace životního pojištění Allianz Hana Páleníková. Podle pojišťoven jsou sebevraždy jedním z nejčastějších důvodů vyplácení životních pojistek.

„Měsíční výši životní pojistky ovlivňuje mnoho faktorů, pokud by pojistné plnění mělo být v rozmezí tří a čtyř milionů, výše pojistného se bude pohybovat od 1500 do 3500 korun měsíčně podle délky trvání smlouvy,“ řekla Blesku Kateřina Stuchlíková z Ergo pojišťovny. Pro případ smrti je možné určit neomezený počet obmyšlených osob pro výplatu pojistného plnění – určují se buď jmenovitě, nebo obecně (dcera, manžel, apod.). „Životní pojistku pojišťovna vyplácí i v případě sebevraždy, pokud ovšem pojištění trvalo déle než dva roky,“ dodává Anna Ramajzlová z ING pojišťovny.

ondraz ( 17. července 2017 17:24 )

vy jste lidi nebebo vám cit vzali při narození, člověk si zezoufalství něco udělá a vy řešíte, jestli rodina dostane peníze... je fakt, že bych jim taky nic nedal, raději někomu známýmu..

weigel ( 10. května 2014 12:54 )

Pokud někdo uzavře životní pojistku a potom spáchá sebevraždu, je to totéž jako pojistka proti požáru když si to zapálí sám. Tedy klient pojistnou událost osobně ovlivnil ve svůj prospěch. Pojištovna určitě má ve smluvních podmínkách že životní pojištění se netýká úmyslného úmrtí vlastním přičiněním. Pokud by osoba byla duševní nemocí ovlivněna tak že sebevraždu spáchala v pominutí mysli, tak by bylo nutno podezřívat osoby blízké že by této osobě úmyslně neposkytli odbornou pomoc a tím ji nebránili se usmrtit v očekávání pojistného plnění.

adeso ( 10. května 2014 11:17 )

doufám, že panu podnikateli ta jeho velkozlodějská forma vyklekne.

adeso ( 10. května 2014 11:16 )

ti se slétli už před třemi roky. Nakonec věděl o všem, když spravoval její účet. Co nevyšťoural, to mu pověděla pod práškama. Byl to chladný kalkul.

foxlova ( 10. května 2014 10:28 )

"Pepek" ...tak to sedí...ještě, že to tak v životě chodí...že pokud je někdo "sup", tak jím bude stále...i když si myslí, že jeho herecký výkon..."ochraňovalele" je na Oskara...

Zobrazit celou diskusi