Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Korejci se loučí s mrtvými dětmi na trajektu: 54 obětí a stále není konec!

Autor: ČTK, tpk - 
20. dubna 2014
09:35

Rodiny propadají zoufalství a Korea s nimi. Po havárii trajektu se 476 lidmi na palubě, většinou studenty, již bylo vyloveno z moře dalších 21 těl a málokdo předpokládá, že tato čísla budou konečná.

Policie mezitím zatkla kapitána trajektu pro podezření z nedbalosti a opuštění lidí v nebezpečí, jakož i kormidelníka a třetí palubní důstojnice, která lodi velela, i když byla pokládána za nováčka a loď plula v pro ni neznámých vodách, vyžadující složitou navigaci.

Devětašedesátiletý kapitán I Čun-sok čelí trestnímu stíhání mimo jiné kvůli údajnému zanedbání povinností ve službě a porušení zákonů o námořní plavbě. V sobotu se znovu omluvil cestujícím a rodinám obětí a popsal i to, co havárii předcházelo.

Nalezených obětí nehody je nyní 49 a zachráněných pasažérů 174. Stovky záchranářů už několikátý den v nepříznivém počasí neúspěšně pátrají po dalších cestujících, ale naděje, že by mohli ve vraku či na moři tak dlouho přežít, je mizivá.

Trajekt Sewol ztroskotal ve středu ráno místního času nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, a to během třináctihodinové plavby na ostrov Čedžu.

Dosud největší neštěstí spjaté s potopením trajektu se v Jižní Koreji odehrálo v roce 1993, kdy zahynulo 292 lidí.

siko ( 20. dubna 2014 20:09 )

takýchto tragédii bele len pribúdať, nakoľko čím dalej sa kladie väčší dôraz iba na papierové bezpečnostné pokyny ako priame cvičenia s posádkou. Som o tom presvedčený že kapitán s loďou mal všetky bezpečnostné dokumenty v poriatku, ale loď musel opustiť lebo sa chcel vyvarovať veľkej hambe, že nezvláda rýchlu evakuáciu pasažierov z lode.

zabibol ( 20. dubna 2014 10:54 )

Tato katastrofa je jednoznačně dílem zrůdného komunistického režimu Severní Koreje, kterou podporuje fašistický ruský režim. Chce tak odvrátit pozornost od vraždění a masakrů nevinných Ukrajinců.

Zobrazit celou diskusi