Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zatkli další námořníky z trajektu: Posádku přirovnala prezidentka k vrahům!

Autor: ČTK, tp - 
21. dubna 2014
12:22

Další čtyři členové posádky ztroskotaného trajektu v Koreji byli zadrženi! Celkem tedy sedm jich bude čelit soudu z podílu na smrti nejméně 64 lidí. Ale každou hodinou přibývají další! Důvodem zadržení jsou obvinění ze selhání při ochraně cestujících.

Úřady již dříve zatkly tři členy posádky, včetně kapitána. Ten čelí trestnímu stíhání mimo jiné kvůli údajnému zanedbání povinností ve službě a porušení zákonů o námořní plavbě. "Činy kapitána a některých členů posádky jsou naprosto nepochopitelné, nepřijatelné a srovnatelné s vraždou," prohlásila prezidentka.

Podle posledních informací ale nebyla posádka zcela sama na vině. Přepisy rozhovorů odhalily, že na jasné otázky lidí na můstku Sewolu nebyli schopni odpovědět operátoři na břehu. Jako další skandální pochybeni operátorů bylo neupozornění lodi, která byla deset minut od trajektu, aby lodi pomohla, i když jim to kapitán lodi navrhoval.

Tyto chyby, čas, špatné počasí a zřejmě další zatím neodhalené věci vedly k potopení lodi a záchraně pouze 176 lidí. Zbytek zůstal v útrobách trajektu. Někteří s vestami stále na sobě. Nikdy k nim totiž nedorazil pokyn k evakuaci.

Trajekt Sewol ztroskotal ve středu ráno místního času nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, a to během třináctihodinové plavby na ostrov Čedžu. Na palubě v té době bylo 476 lidí. Podle agentury AP bylo zatím nalezeno 64 mrtvých těl a zhruba 240 lidí se stále pohřešuje.