Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Obama nelení: Posílá kvůli Ukrajině stíhačky do Polska!

Obama vyslal do Polska několik letounů F-16. Reaguje na vývoj na Ukrajině.
Obama vyslal do Polska několik letounů F-16. Reaguje na vývoj na Ukrajině.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, lvi - 
6. března 2014
20:37

Spojené státy se rozhodly vyslat do Polska 12 stíhaček F-16, aby se od pondělí zúčastnily "společného cvičení." Obama tak zřejmě odpovídá na "cvičení" Putina na Krymu. Schyluje se ke konfliktu?

Podle listu Rzeczpospolita má spolu se stíhačkami na letiště u Poznaně přiletět i jednotka 300 amerických vojáků. "Oficiálně jde o společné manévry, neoficiálně jde o symbolické posílení polských sil kvůli dění na Ukrajině," poznamenal list Gazeta Wyborcza na svém webu.

Pentagon dnes uvedl, že hodlá posílit součinnost s Polskem a pobaltskými státy během krize v sousední Ukrajině.

"Stíhačky tu budou na dobu neurčitou. Je to ukázka síly od Američanů a vzkaz Rusku: když vyvádíte takové věci na Krymu, posilujeme spojence u vašich hranic. Jestli se situace uklidní, letouny se vrátí na italskou základnu Aviano, jestli ne, tak tu zůstanou," odhadla polská zpravodajská televize TVN 24.

Dodala, že na litevském vojenském letišti Zokniai už přistálo šest amerických stíhaček F-15 a dva vzdušné tankery.

Alianční misi, starající se o vzdušnou ochranu pobaltských států bez vlastních stíhaček, až dosud tvořily čtyři letouny z členských států NATO. Ty se při plnění mise pravidelně střídaly. Nyní se USA rozhodly své spojence posílit.

Obama: Referendum o Krymu by bylo proti mezinárnímu právu!

Americký prezident Barack Obama se dnes vyjádřil i k Rusy zmiňovaném referendu na Krymu. Podle něj by porušovalo mezinárodní právo a odporovalo ukrajinské ústavě. Zdůraznil také americkou podporu východoevropským spojencům. Krymské místní úřady vyhlásily na 16. března referendum o připojení ukrajinského poloostrova k Rusku.

Americká podpora suverenitě všech států zahrnuje "spojence ve východní Evropě", řekl Obama během krátkého prohlášení k Ukrajině. Zdůraznil, že Spojené státy přijaly sankce vůči Rusku po jeho intervenci na Krymu v součinnosti se spojenci v Evropě a naznačil, že další sankce mohou následovat. "Pokud bude toto porušování mezinárodního práva pokračovat, odhodlání Spojených států ... a našich spojenců zůstane pevné," řekl.

Současně požádal americký Kongres, aby podpořil schopnost Mezinárodního měnového fondu poskytnout půjčky Ukrajině.

dfghjk ( 7. března 2014 12:18 )

Závěry studie jsou bezpochyby pravdivé, ženy malé muže skutečně nechtějí. Pouze bych připomenul výrazný akcent žen na velikost mužova nádobíčka, což si lze ověřit např. na pozornosti, jakou Blesk věnuje "nádobíčku" Dalibora Jandy v oblíbené rubrice Blesk ženám.

krupan10 ( 7. března 2014 10:44 )

krawko neumíš ani česky, jdi do řiti

krupan10 ( 7. března 2014 10:42 )

dylyno zalez

krupan10 ( 7. března 2014 10:40 )

máte pravdu

krupan10 ( 7. března 2014 10:39 )

to santixkauz : většího magora jsem dlouho neviděl

Zobrazit celou diskusi