Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Výbuch v ruském skladu munice: Nejméně deset mrtvých!

V Rusku došlo k výbuchu muničního skladu
V Rusku došlo k výbuchu muničního skladu  (Autor: reuters)
Autor: ČTK, ljš - 
30. dubna 2014
08:21

Při sérii výbuchů v muničním skladu na Sibiři v ruském Zabajkalském kraji zemřelo v úterý nejméně deset lidí. Dalších jedenáct osob je těžce zraněných, čtyři z nich jsou v kritickém stavu. Explozi munice způsobil lesní požár, který se rozšířil až do areálu armádního zařízení poblíž vesnice Bolšaja Tura.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že na místě exploze byl dnes nalezen nákladní automobil s deseti mrtvými. Mezi oběťmi jsou vojáci i civilní zaměstnanci. V úterý úřady hovořily o tom, že pravděpodobně zemřelo sedm lidí.

Lesní požár v okolí vesnice Bolšaja Tura, která se nachází asi 5000 kilometrů východně od Moskvy, se kvůli silným poryvům větru rychle šířil a zasáhl i sklad s municí. Tam způsobil sérii nejméně 20 explozí. Kvůli tomu byl dočasně přerušen provoz i na blízké Transsibiřské magistrále, z okolních vesnic bylo evakuováno 2000 lidí, včetně 700 dětí.

Lesní požáry se od úterka pokouší zkrotit stovky hasičů, kterým pomáhají i čtyři letadla. Se vstupem do hořícího areálu skladů se však čekalo až na dnešek, kdy na místo dorazily ženijní brigády.

Podobná neštěstí nejsou v Rusku vzácností. Kupříkladu loni v červnu při požáru skladu u Samary vybuchovaly dva dny dělostřelecké náboje, škody se počítaly na desítky milionů a úřady musely evakuovat 6500 lidí. Jeden člověk zemřel, čtyři desítky lidí utrpěly zranění.

Předloni na podzim explodovaly čtyři tuny staré munice na nádraží vojenské střelnice u uralského Orenburgu. Zraněni byli čtyři lidé. V létě v Orenburské oblasti zachvátil požár muniční sklad a do likvidace ohně se zapojilo tisíc hasičů. Do nemocnice v Buzuluku byli s popáleninami převezeni tři lidé.

ruudazvostravy ( 30. dubna 2014 16:19 )

Holt bombi patřey do šrotu a rakety do vesmýru.

zabibol ( 30. dubna 2014 08:41 )

Imperialističtí Rusáci by si měli udělat pořádek doma a ne napadat a okupovat celý svět.

Zobrazit celou diskusi