Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vrazi Petry (†15) dostali 25, 22 a 2 roky. Je to málo, řekla její zdrcená matka

Autor: pom, ljš, op - 
5. března 2014
15:14

Jedna je matkou vraha, druhá oběti. Obě dnes prožívaly u soudu hotové peklo. Zatímco rodiče patnáctileté Petry jsou v šoku z trestů, které jsou podle nich nízké, matka odsouzeného Michala Kisiova se po vynesení rozsudku zhroutila v slzách a utekla ze soudní síně.

Čtení rozsudku v soudní síni přihlíželi rodiče zavražděné. Ti museli prožívat obrovskou bolest zejména ve chvílích, kdy soudce ukazoval nástroje, kterými byla jejich dcera zavražděna. Ze soudní síně odcházeli zklamaní, protože doufali, že za vraždu její dcery budou Michal Kisiov a Tomáš Zavřel za mřížemi na doživotí.

Petřinu maminku však zdrtil zejména trest pro odklízeče těla dívky Jakuba D. Ten dostal za smrt její dcery pouhé dva roky. "To je málo, to jsem tedy nečekala," řekla v šoku serveru TN.cz.

U soudu vystoupila také matka hlavního z odsouzených Michala Kisiova. Ta vypovídala v jeho prospěch a všemožně se ho zastávala. "Michal vždy pomáhal, když bylo potřeba. Chodil vypomáhat do jihlavského podzemí. Když doma došlo k vyhrocené situaci, vždy jeden z nás odešel pryč. Michal se mě několikrát zastal, když jsem měla rozepře s manželem. Nevychovala jsem ze syna vraha," řekla.

Video Soud vynesl rozsudek nad vrahy Petry - Blesk - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

Její výpovědi předcházela řeč její dcery Sáry, nevlastní sestry Kisiova. Ta přiznala, že jí o vraždě řekl hned druhý den. Když soudce poslal jejich syna a bratra za mříže na 25 let, zhroutily se obě v slzách. Matka pak před novináři ze soudní síně utekla.

Všechny přítomné šokoval ale především způsob obhajoby advokátky Kláry Long Slámové, která zastupuvala hlavního odsouzeného Michala Kisiova. Ta se snažila soud přesvědčit, že její klient si výjimečný trest nezaslouží. "Dějí se i horší vraždy," řekla ve své řeči.

Dění v soudní síni jsme pro vás celý den sledovali ONLINE, přečíst si ho můžete zde:

ONLINE: Soud s obžalovanými ze smrti Petry (†15)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
15:35
5. 3. 2014

Soudní líčení skončilo, u konce je tedy i náš ONLINE přenos. Děkujeme za pozornost.

15:30
5. 3. 2014
Žalobce se k trestu Kisiova nevyjádřil, odvolal se proti trestu Zavřelovi i Doležalovi, zdají se mu nízké.
Zavřel a Jakub D. si nechali lhůtu na vyjádření, nevyjádřil se ani Kisiov. Soudce řekl, že není důvod dále držet Jakuba D. ve vazbě, proto ho propustil z vazby na svobodu.Státní zástupce si však podal stížnosti, proto Jakub D. zůstane ve vazbě do vyřešení stížnosti Vrchním soudem Olomouc.

15:28
5. 3. 2014

Soudce také zdůvodnil, proč by měli dva hlavní pachatelé zaplatit rodičům Petry celkem 480 tisíc a jejímu bratrovi 175 tisíc. Vychází to ze zákona. "Vzali jsme v úvahu i to, že patnáctileté dítě by mělo dát rodičům vědět, kde je, když opouští rodný dům. Rodiče se ale o to nezajímali. Proto jsme je se zbytkem jejich nároků na nemajetkovou újmu odkázali na civilní řízení," uvedl soudce.

15:24
5. 3. 2014
Kdyby podle něj Kisiov nezavolal do bytu Zavřela a Jakuba D., tak by u soudu ti dva neseděli. "Navíc Kisiov a Zavřel spáchali čin na dítěti, tedy na osobě mladší 18 let," dodal předseda senátu.
Podle něj jsou tresty odpovídající.
15:22
5. 3. 2014

"U všech obžalovaných je dána polehčující okolnost v podobě přiznání. Kisiov navíc do obvinění vedl řádný život," uvedl Žďárský.

15:19
5. 3. 2014

Jakub D. byl nakonec odsouzen jen za nadržování k trestnému činu vraždy, z něhož byl původně obviněn. Podle soudce mu mělo být sděleno nové obvinění z pomoci k vraždě, za kterou byl souzen. Proto byl ztrestán jen dvěma roky vězení, neboť sazba je nejvýše 4 roky.

Jakub D. nakonec "vyfasoval" jen dva roky.
15:16
5. 3. 2014

Matka Kisiova Hana P. se dívá prázdným pohledem do soudní síně.

15:15
5. 3. 2014
Podle něj byl způsob usmrcení dívky zvlášť surový a spáchaný zvlášť trýznivým způsobem. "Co je zarážející, je bezcitnost a cyničnost dvou obžalovaných, kteří se nad tělem umírající nahé dívky radí, jak ji zabít. Kombinovali techniky, jak ji usmrtit. Škrtili ji kabelem, šlapali jí na krk. Trvalo to přinejmenším několik minut," řekl předseda senátu Miloš Žďárský. Poukázal na cynismus Kisiova, který po vraždě nechtěl vynést odpadky, aby na něj z kontejneru něco nevybaflo.
15:13
5. 3. 2014

"Způsob a rozsah násilí páchané na poškozené vychází z výpovědí obžalovaných, jiný důkaz vlastně není. Poškozená však měla rozdrcenou patu, což svědčí o pádu z okna. Obžalovaní měli každý svou verzi událostí. Pokud se jejich výpovědi potkávají, soud z toho vycházel," uvedl soudce.

Proces sleduje téměř zaplněná soudní síň.
15:09
5. 3. 2014

Matka Kisiova se otočila zády ke kamerám, aby nebylo poznat, jak na rozsudek zareagovala...

Michalova matka Hana P. sklonila hlavu, když uviděla objektivy kamer a fotoaparátů.
15:08
5. 3. 2014

Soudce nyní stručně zdůvodní rozsudek a dva výjimečné tresty, které hlavním pachatelům udělil. Kisiov ho upřeně sleduje, Jakub D. klopí oči k zemi, Zavřel se dívá před sebe...

15:05
5. 3. 2014

Rodičům Petry by měli Kisiov a Zavřel zaplatit 480 tisíc korun a jejímu bratrovi Tomášovi 170 tisíc.

15:04
5. 3. 2014

Nehnuli ani brvou... Kisiovovi se možná lesknou v očích slzy.

15:03
5. 3. 2014

Kisiov dostal 25 let, Zavřel 22 let a Jakub D. jen dva roky vězení.

15:00
5. 3. 2014
Soudce už vynáší rozsudek. Jsou vinni, že... a popisuje umsrcení Petry. Jakub D. podle soudu pomáhal odklízet tělo. Kisiov a Zavřel ji zabili s rozmyslem a spáchali to na svědkovi.
Sestra Michala Kisiova Sára P. se během výpovědi rovněž rozbrečela.
5. 3. 2014

Soudce nařídil půlhodinovou přestávku. Rozsudek se očekává přibližně ve 14:45.

14:03
5. 3. 2014

Nyní mluví Kisiov: "Moc mne to mrzí," sdělil soudu. Poté dodal i Zavřel, že ho čin velmi mrzí. "Velmi lituji toho, že jsem tomu nezabránil."

Michal Kisiov
14:01
5. 3. 2014

Podle advokáta nejsou rovněž u jeho klienta splněny podmínky pro výjimečný trest.

13:55
5. 3. 2014

Obhájce Zavřela také řekl, že výpovědi dnešních svědkyň měly co nejvíce pošpinit Zavřela a Jakuba D. a co nejvíce pomoci Kisiovovi.

Obžalovaný Tomáš Zavřel a jeho advokát.
13:48
5. 3. 2014

Jako poslední mluví obhájce Tomáše Zavřela. Podle něj jsou drobné rozdíly mezi výpověďmi obžalovaných.

Tomáš Zavřel s obhájcem.
13:45
5. 3. 2014

Jakub D. se prý nijak nesnažil svou účast na trestném činu zastřít. Obhájce navrhl klienta zprostit viny z pomoci k vraždě, protože se jeho vinu nepodařilo prokázat.

13:43
5. 3. 2014

Jakub D. se podle svého obhájce bál Kisiova, proto pomohl s odklízením těla. Podle něj Kisiov oběma kumpánům vyhrožoval smrtí,  když mu s rešením situace nepomůžou.

13:33
5. 3. 2014

Obhájce tvrdí, že v případě Jakuba D. nejde o pomoc k vraždě, protože v době, kdy se jeho klient dozvěděl, že Petra byla vyhozena z okna, nemohl vědět, zda už je mrtvá.

13:26
5. 3. 2014

Nyní mluví obhájce Jakuba D. Rekapituluje původní obvinění svého klienta.

13:23
5. 3. 2014

Její klient splňuje čtyři polehčující okolnosti. A podle ní nelze uložit ani výjimečný trest, protože k tomu nejsou podmínky. Podle ní se dějí i horší vraždy. Navrhla soudu uložit nižší trest než 25 let, a to při střední hranici trestní sazby.

Klára Slámová se svým klientem Michalem Kisiovem.
13:17
5. 3. 2014

Slámová také poukazuje na dávný úraz hlavy, který Kisiov utrpěl. "Můj klient nebyl po činu v takovém stavu, aby mohl chladně reagovat," řekla advokátka.

13:13
5. 3. 2014

Polehčující okolnost věku blízkého mladistvých se dá podle obhájkyně uplatnit u všech obžalovaných. "Můj klient vyjádřil i upřímnou lítost, což je také polehčující okolnost. Před spácháním trestného činu byl navíc bezúhonný, a to jako jediný z obžalovaných," uvedla Slámová.

13:10
5. 3. 2014

Nyní mluví Klára Slámová, obhájkyně Kisiova. "Můj klient má konstantní vyjádření. Od počátku nesnižoval svůj podíl na skutku. Právě on přispěl k objasnění zločinu," uvedla. Ostatní obžalovaní snižovali svůj podíl viny, navíc mého klienta obvinili z vydírání, což je křivé obvinění, tvrdi obhájkyně. On si uvědomuje tragédii toho skutku a jeho dosah," uvedla Slámová a zpochybnila údajný cynismus Kisiova po vraždě.

13:01
5. 3. 2014

Jakub D. mohl podle žalobce oba kamarády zastavit, mohl zavolat pomoc. "On místo toho kouřil a pomáhal jim odklidit tělo,"uvedl žalobce. Žalobce navrhl Michalovi a Tomášovi výjimečný trest 25 let vězení. Jakubovi navrhl za pomoc k vraždě 15 let vězení.


Jakub D. (20)
12:52
5. 3. 2014

Všichni tři obžalovaní jednali při vraždění s přímým úmyslem. "Kisiov musel Petru k oknu dotlačit a vyhodit ji z okna. Pak ji donesl zpět do bytu. Jednal tedy s rozmyslem a nikoliv v afektu, jak to ostatně potvrdila i znalkyně. Obžalovaný Zavřel pak přišel do bytu s tím, že situaci je třeba ukončit. Není důležité, kdo z nich navrhl její usmrcení. Je důležité, že se chtěli zbavit svědka znásilnění i jejího vyhození z okna. Není pochyb o tom, že jejich jednání bylo zvlášť surové. Oba ji škrtili. Byl to trýznivý způsob smrti. Ležela s rozdrcenou patou nahá v bytě před třemi muži, kteří se radili, jak ji usmrtit!" zdůraznil státní zástupce.

12:45
5. 3. 2014

"Kisiov je podle znalkyně narcis, který je dráždivý, je málo citlivý a preferuje vlastní osobu. Také měl podle znalkyně problémy v citových vztazích, byl výbušný," uvedl žalobce. Motivem Zavřela k podílu na vraždě bylo podle znalkyně udržení si přátelství s Kisiovem.

12:39
5. 3. 2014

Státní zástupce Jiří Morava nyní rozebírá znalecké posudky patologů, kteří zkoumali zdevastované tělo zavražděné Petry V. Také konstatuje znalecké posudky psychologů a psychiatrů na obžalované, které jsou podle něj velmi důležité.

12:35
5. 3. 2014

Žalobce nyní zpochybňuje výpověď nevlastní sestry Kisiova, která ho vykreslila jako hodného chlapce, který byl úspěšný ve škole. "V jednadvaceti letech měl jen základní vzdělání a studoval první ročník střední školy," poznamenal ironicky žalobce.

Jakub D.
12:29
5. 3. 2014

Státní zástupce nyní poukazuje na výpověď svědkyně Terezy J., která mluvila o cynismu Michala Kisiova a Tomáše Zavřela po vraždě. "Kisiov tehdy v bytě řekl, že nepůjde vynést odpadky do kontejneru, že tam ještě na něj něco vybafne!" konstatoval státní zástupce.

12:20
5. 3. 2014

"Kisiov se sám svým doznáním usvědčil a usvědčuje i další obžalované. Obžalovaný Zavřel popsal, jak Doležal přislíbil pomoc při odklízení těla. Všichni tři věděli, že Petra V. měla postavení svědka, který chtěl podat trestní oznámení," zdůraznil státní zástupce.Obžalovaný Jakub D. vypovídal podle žalobce tak, aby byl souzen jen za trestný čin nadržování k vraždě, nikoliv za přísnější pomoc k vraždě.

12:12
5. 3. 2014

Žalobce nyní shrnuje, jak k věci vypovídal Michal Kisiov. Ten se přiznal, že nahou Petru vyhodil z okna, protože měl strach, že na něho podá trestní oznámení pro znásilnění. "K žádnému znásilnění ale nedošlo," uvedl při dřívější výpovědi Kisiov. Tomu Zavřel poradil, aby si obul motorkářské boty a šlápl Petře na krk. Pak Kisiov popisoval, jak dívku se Zavřelem škrtili opaskem a kabelem od počítače.

Pavel Kubiš z kriminální policie ukazuje motorkářskou botu a kabel, kterým mladíci vraždili.
12:05
5. 3. 2014
Jako první si bere slovo státní zástupce: "Navrhuji uznat obžalované Kisiova a Zavřela vinnými z vraždy a Doležala z pomoci k zvlášť závažnému zločinu vraždy. Kisiov ani Zavřel u soudu nevypovídali. Výpověď Kisiova proti Jakubu D. je procesně použitelná," řekl žalobce. Michal Kisiov vypovídal proti Jakubovi D. i 28. března 2013. Naopak výpověď Zavřela ze stejného dne je procesně nepoužitelná.
12:01
5. 3. 2014
Obhájkyně Klára Slámová navrhla přerušit hlavní líčení, aby mohl být prozkoumán duševní stav Michala Kisiova. Soudce to však zamítl a prohlásil dokazování za skončené.
Budou tedy následovat závěrečné řeči.
11:53
5. 3. 2014

Soudce nyní ukázal vražedné nástroje, kterými byla Petra V. usmrcena: látkový opasek, šňůry od počítače i motorkářské boty Michala Kisiova.

Předseda senátu Miloš Žďárský ukazuje motorkářské boty Michala Kisiova. Minimálně jednu z nich měl obžalovaný obutou, když kopal Petru V.
11:49
5. 3. 2014

Předseda senátu ukončil čtení svědeckých výpovědí a předkládá stranám k nahlédnutí spisový materiál. Ze spisu vyplývá, že Jakub i Tomáš byli v minulosti trestáni soudem pro mládež.

11:48
5. 3. 2014

Svědkyně uvedla, že byla i osudného pátečního večera v klubu Ponorka, kde jí dal Tomáš Zavřel ránu pěstí. Konflikt pak řešila policie. "V pondělí večer jsem šla do bytu, kde byli všichni tři - Michal, Tomáš a Jakub. S Michalem a Tomášem jsme se pak domlouvali, že půjdeme po Jihlavě roznášet letáky s Petřinou fotkou, protože zmizela," uvedla svědkyně.

11:46
5. 3. 2014
Další ze svědků uvedl, že s Petrou chodil asi dva měsíce. "Pak jsem se s ní ale rozešel, protože chodila za školu. Občas si také dopřála alkohol," uvedl v přípravném řízení mladík. Obžalovaní nemají k těmto výpovědím žádné vyjádření. "S Petrou se znám asi tři roky. Znám i Michala Kisiova, s tím jsem i spala. On mi připadal spíš jako děcko, byl pořád samá srandička. Choval se ke mně dobře. Tomáš Zavřel se choval jako namistrovaný blbeček. Jakub D. je ovlivnitelný kluk," čte soudce z výpovědi těhotné svědkyně, která dnes nemohla přijít k soudu, protože by měla brzy rodit.
11:38
5. 3. 2014

Soudce Miloš Žďárský čte úřední záznamy o výpovědích dalších svědků. "Rodinné poměry Petry nebyly dobré, její rodiče pili alkohol, v domě v Dudíně u Jihlavy prý měli odstřiženou elektřinu," řekl policistům jeden ze svědků.

Proces sleduje téměř zaplněná soudní síň.
11:17
5. 3. 2014

Následuje desetiminutová pauza

11:16
5. 3. 2014

Petřina kamarádka kriminalistům řekla, že se jí Petra ptala, zda u ní může přespat, ale nebylo to možné. "Petra měla přespat u Jiřího S. Až později jsem se dověděla, že měla spát u Michala. Ale když si ani v neděli nepřišla pro věci, tak jsem to řekla mým rodičům," uvedla.

11:12
5. 3. 2014

Soudce nyní čte výpověď Marty V., matky zavražděné Petry. "Dcera chodila do deváté třídy v Jihlavě, kam dojížděla, její prospěch byl průměrný. Na diskotéky dojížděla do Jihlavy do klubu Ponorka, přespávala u kamarádky Anny. Toho večera měla jít na diskotéku a přespat u kamarádky. Petra ale druhý den nepřijela a manžel kontaktoval policii, která nám později řekla, co se stalo. Petru jsem viděla naposledy 15.března brzy ráno. Občas se stalo, že Petra přijela domů do Dudína později, třeba až v neděli. Měla nějakého přítele. Nevím, zda pila alkohol. O jejích sexuálních zkušenostech jsme se moc nebavily," vypověděla na policii matka oběti.

Nový náhrobek Petry. Ta leží v hrobě se svými prarodiči.
11:10
5. 3. 2014

Vypadá to na jasnou strategii obhájkyně Kláry Slámové, aby svědkyně co nejvíc pomohly Michalu Kisiovovia naopak přitížily Jakubovi a Tomášovi. Před soud předstoupila další svědkyně Kateřina B. (21), která také mluví o tom, že Michal nikdy nebyl agresivní. "Tomáš mi připadal jako lhář. Ale nikdy mi nic neudělal," říká tichým hlasem svědkyně. Její výslech byl rychlý a právě teď skončil.


11:02
5. 3. 2014
Výpověď svědkyně skončila. A opět se k ní vyjadřuje Jakub Doležal, který popírá to, co Věra H. řekla.
"Výpověď svědkyně Věry H. je smyšlená a účelová proti mě," řekl Zavřel.
10:56
5. 3. 2014

Svědkyně Věra H., kterou nyní vyslýchá státní zástupce Jiří Morava, byla osudné noci v garáži u kamaráda. Michal Kisiov, s nímž se dál po rozchodu kamarádila, se při rozhovoru pár dnů po vraždě začal klepat. "Nechtěl nic říct," uvedla.

10:54
5. 3. 2014

Kisiova viděla dva dny po vraždě. "Byl vyhaslý, jako by v sobě neměl žádný život. Chtěl se zabít. Tak jsme mu to rozmlouvali. Chodil jako tělo bez duše. Tomáš a Jakub se po vraždě chovali jako dřív. Jakub D. býval dál v tom bytě, mohl kdykoliv někam zavolat," tvrdí svědkyně. Ta na dotaz obhájce Jakuba D. odvětila, že se s nikým před svou výpovědí neradila, jak má u soudu mluvit.

Michal Kisiov vraždění začal
10:50
5. 3. 2014

Michala zná tři roky. "Pak jsem s ním začala chodit. Zastával se slabších před silnějšími, čehož jsem byla párkrát svědkem," řekla dívka.

10:47
5. 3. 2014

Nyní přišla na řadu svědkyně Věra H. (19), která zná Jakuba a Tomáše spíš záporně. "Jakub D. jednou na Ponorce (diskoklub pozn. red.) řval, jestli se tady chce někdo mlátit. Když jsem mu říkala, ať dá pokoj, tak se mě Michal Kisiov zastal, protože Jakub byl sprostý. Doležal bydlel u Michala v bytě, ale ani mu třeba nepoděkoval za jídlo. Mám na Jakuba hnusné vzpomínky. Tomáš se chlubil, že měl několik holek. Chodil s mojí kamarádkou a Michalovou ségrou. S ní chtěl mít sex v Michalově bytě, ale když ho odmítla, tak byl vzteklý," uvedla svědkyně.

10:39
5. 3. 2014
Hana P. byla v době, kdy došlo k vraždě Petry V. (tedy loni v březnu), v nemocnici. O tom, že by se Michal měl na vraždě podílet, jí jako první řekla dcera Sára. Ale bylo to až po zatčení syna Michala.
Výslech svědkyně skončil. "Od tří let jsem vyrůstal u dědy. Ten všechno zařizoval. Pak jsem ale měl nějaké problémy, tak jsem se nastěhoval k Michalovi a přispíval jsem na nájem. Snažil jsem se pomáhat. Nesouhlasím s tím, že by o mě rodina neměla zájem," reagoval na výpověď Hany P. Jakub D.
10:34
5. 3. 2014

Michal Kisiov měl byt v Havířské ulici v Jihlavě pronajatý od ledna 2013. Nájem hradila jeho matka, která to nyní potvrdila u soudu. "Sousedi si tam občas stěžovali na hluk. Vím, že Michal měl v bytě asi dva zlostné výbuchy," řekla svědkyně.

10:32
5. 3. 2014

Matce Michala Kisiova se nelíbilo, že dcera Sára chodí s Tomášem Z., protože ji sváděl k tomu, aby chodila za školu. Snažila se tuhle situaci řešit vážným pohovorem s oběma.

10:29
5. 3. 2014

Ta se prý bála o dceru, když chodila s Tomášem Zavřelem. "Byl agresivní. Také jsem nechápala, proč Jakub bydlí v bytě u Michala. O Jakuba se asi jeho rodina nezajímala. On se v bytě choval jako by tam byl doma," zdůraznila svědkyně.

10:26
5. 3. 2014

Poprvé se o vraždě dověděla, když za ní přišli novináři. "Syn projevil lítost k rodině poškozené. Byl z toho zdrcený," odpověděla svědkyně na dotaz obhájkyně jejího syna. "Svoje pocity nikomu nesděluji, protože nikoho nezajímají. S dcerou jsme se o tom bavily. Ona tomu nevěřila," dodala Hana P.

10:23
5. 3. 2014

Poprvé se o vraždě dověděla, když za ní přišli novináři. "Syn projevil lítost k rodině poškozené. Byl z toho zdrcený," odpověděla svědkyně Hana P. na dotaz obhájkyně jejího syna.

10:21
5. 3. 2014

"Nikdy jsem neřešila situaci, že by Michal někdy někoho napadl. Někdy se trochu déle rozhodoval, ale jinak byl v pohodě. Po té události jsem poznala, že se něco děje. Ale on mi neodpověděl, když jsem se ho ptala," uvedla jeho matka Hana P.

10:15
5. 3. 2014
Nyní mluví matka Sáry P. a Michala Kisiova. "Michal vždy pomáhal, když bylo potřeba. Chodil vypomáhat do jihlavského podzemí. Když doma došlo k vyhrocené situaci, vždy jeden z nás odešel pryč. Michal se mě několikrát zastal, když jsem měla rozepře s manželem," uvedla svědkyně v bílé halence a tmavých riflích. "Nevychovala jsem ze syna vraha," tvrdí vysoká pohledná černovláska
Michalova matka Hana P. sklonila hlavu, když uviděla objektivy kamer a fotoaparátů.
10:11
5. 3. 2014
Podle ní byl její nevlastní bratr ze skutku zničený. "Říkal, že to prostě nedává," uvedla. Její výslech skončil. Slovo si vzal Jakub Doležal, který popřel, že by s bratrem zkopal otčíma. "To je kravina. V té době jsem byl kluk! Také není pravda, že by svědkyně byla v bytě hned druhý den ráno po události," uvedl Jakub D. Tomáš Zavřel: "Svědkyně je zaujatá a to, co tady řekla, není pravda!"
Eskorta vede k soudu Tomáše Zavřela (vlevo), za ním jde Michal Kisiov.
10:07
5. 3. 2014

Sára P. chodila několik měsíců s obžalovaným Tomášem Zavřelem. Ten si prý několikrát vynucoval sex násilím. "Zkroutil mi ruce za záda a donutil mě k souloži. Byl agresivní. Odehrálo se to vždy v bytě v Havířské ulici," řekla dívka. "Proč jste to neoznámila policii, když to mělo znaky znásilnění?" ptal se žalobce. "Kdo by se tím chtěl chlubit?!" oponovala mu svědkyně.

10:03
5. 3. 2014

"Nevěřím tomu, že můj bratr by byl nějaký brutální vrah. Mohla to být nějaká nešťastná náhoda," uvedla dívka. Když se jí obhájce Zavřela zeptal, zda vyhození někoho z okna považuje za náhodu, soudce Miloš Žďárský jeho otázku zamítl.

09:59
5. 3. 2014

"Jakub D. se po tom skutku choval normálně, bydlel dál v bytě u Michala a choval se normálně. Žádná lítost! Tomáš Zavřel se po té události odstěhoval k nějakému kamarádovi," uvedla svědkyně.

09:54
5. 3. 2014

"Chodila do bytu vždy zrána, já jsem ji tam viděla většinou, když jsem šla odpoledne na praxi," vypověděla Sára.

09:53
5. 3. 2014

Petru V. prý svědkyně moc neznala. Naznačila však, že brutálně zabitá dívka mohla chodit za školu.

09:52
5. 3. 2014

Jakub D. prý jednou říkal, že se svým bratrem zmlátili otčíma. "Tomáš Zavřel za mnou jednou při sezení v bytě poslal kamaráda, že má chuť na sex. Odmítla jsem to," řekla dívka v černém saku, panteří halence a riflích.

09:50
5. 3. 2014

Podle ní byla na Michalovi vidět po skutku změna chování. "Michal říkal, že do bytu přišli kluci - Tomáš a Jakub. Navrhoval, že by měli zavolat záchranku," uvedla Sára P.

09:46
5. 3. 2014

"Michal je bezvadný kluk. Vždycky se snažil doma pomáhat. Snažil se osamostatnit. Jednou mi řekl, že se porval, ale asi to byla klukovská rvačka. Myslím si, že vztahu s dívkou musí být Michal super kluk. Po té události byl bledý, snažil se s tím nějak vyrovnat. Pak mi přišlo, že se chce se mnou asi rozloučit," řekla svědkyně.

09:43
5. 3. 2014
"Michal mi druhý den po tom, co se to stalo, řekl, co se v bytě odehrálo. On mi tvrdil, že měl nějaké zatmění a byl ve stresu. Nevěřila jsem tomu, že by byl schopný něco takového udělat," uvedla svědkyně.
Ta se nyní rozplakala, mluví totiž o svém nevlastním bratrovi Michalovi, který sedí na lavici obžalovaných.
09:42
5. 3. 2014
Jako druhá bude svědčit Sára P. (18). Její předvolání navrhla obhájkyně Slámová.
Svědkyně je nevlastní sestrou Michala Kisiova.
Sestra Michala Kisiova Sára P. se během výpovědi rovněž rozbrečela.
09:38
5. 3. 2014
Svědkyni teď vyslýchají obhájci obžalovaných. "Nevím, proč šla Petra nakonec spát k Michalovi. Původně měla přespat u nějakého Jirky, u něhož občas v Jihlavě nocovala," uvedla svědkyně. Její výslech právě skončil. Nikdo z obžalovaných se k její výpovědi nechce vyjádřit.
09:35
5. 3. 2014

Ta už dříve na policii uvedla, že Petra V., kterou znala od první třídy, bude spát u Michala Kisiova. "Petra byla v pohodě. Občas v Jihlavě přespávala," vypověděla svědkyně. Ta prý od kamarádů věděla, že se Tomáš Zavřel rád porve. "A Jakub Doležal prý měl taky sklony k násilí, když se napil," uvedla dívka.

Hlavní obžalovaný Kisiov se radí s avokátkou Klárou Long Slámovou
09:29
5. 3. 2014

"Kisiova jsem před tím neznala. Jakuba jsem občas potkávala. Choval se normálně," dodala svědkyně. "Kisiov tu noc vzkazoval, že Petra ještě nechce jít domů, že se chce bavit," uvedla Nikola H.

09:26
5. 3. 2014

Nikola H. vypovídá. "Byli jsme s kamarády v klubu Ponorka na diskotéce. Pak za námi přišla Peťa, ať jdeme za nějakýma klukama. Pak volal Michal Kisiov, se kterým jsem se později tu noc i viděla," uvedla černovlasá dívka se slunečními brýlemi ve vlasech, oděná do černé halenky a svítivě růžové sukýnky. Po diskotéce se už prý s obžalovanými neviděla. Později ale potkala Tomáše Zavřela, který se podle jejího vyjádření choval normálně.

09:22
5. 3. 2014

Jako první předstoupila před soud svědkyně Nikola H. Je to zřejmě kamarádka brutálně zavražděné patnáctileté Petry V. Její rodiče, kteří minule přišli, aby pohlédli údajným vrahům do očí, dnes v publiku reportér Blesk.cz neviděl.

09:21
5. 3. 2014

Předseda senátu Miloš Žďárský si pozval k pultíku s mikrofonem Jakuba Doležala, který podle obžaloby pomáhal s odklízením Petřina těla, zda nechce ještě doplnit výpověď z minula. Mladík to odmítl.

09:16
5. 3. 2014

Michal Kisiov, Tomáš Zavřel a Jakub Doležal se ještě před zahájením jednání poradili se svými obhájci. Údajného hlavního pachatele Kisiova zastupuje známá advokátka Klára Slámová.

Obžalovaný Michal Kisiov se radí s advokátkou Klárou Slámovou.
09:14
5. 3. 2014

Líčení bylo zahájeno. Eskorta přivedla všechny tři obžalované z vazby. Proces sleduje téměř plná soudní síň, která je v Justičním paláci na Rooseveltově ulici v Brně největší.

 	V Brně pokračuje soud s vrahy Petry.
08:37
5. 3. 2014

K budově krajského soudu se pomalu scházejí novináři. Zesílena je i policejní ochrana před objektem. Líčení v ostře sledované kauze je naplánováno na 9:00.

5. 3. 2014

Trojici hrozí až doživotní vězení! Michal Kisiov a Tomáš Zavřel, kterým bylo v době činu 19 let, odmítli vypovídat. Kisiov pouze řekl, že ho "celá věc mrzí". O rok mladší "odklízeč" Jakub D. tvrdí, že k vraždě dívky kamarády nepobízel a s úklidem těla jim pomohl jen proto, že z nich měl strach.

Michal Kisiov měl nahou Petru vyhodit z okna svého bytu. Tím však vražedné běsnění podle obžaloby teprve začalo
5. 3. 2014

Brněnský krajský soud dnes patrně vynese rozsudek nad trojicí mladíků obžalovaných z brutální vraždy patnáctileté Petry, která loni v březnu otřásla nejen Jihlavou.