Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kličko nechal odvolat Janukovyče! Tymošenková vyšla z vězení. Na vozíku

Autor: ČTK, ljš - 
22. února 2014
17:54

Naděje mísená se strachem z vypuknutí dalšího násilí. Prezident Janukovyč byl odvolán a symbolický knock-out mu zasadil boxer Vitalij Kličko. Přestože to hlava státu odmítá a hovoří o převratu, má jen malé šance na udržení. Navíc opozici přibyl další trumf, na svobodu byla na vozíku propuštěna lidem milovaná expremiérka Julija Tymošenko. Ta chce kandidovat na novou hlavu státu.

Ukrajinský parlament dnes fakticky sesadil prezidenta Viktora Janukovyče a na 25. května vyhlásil nové prezidentské volby. Poslanci se usnesli, že Janukovyč není schopen vykonávat své ústavní povinnosti a protizákonně si přivlastnil plné moci. Prezident už předtím označil všechna rozhodnutí kyjevského parlamentu za nezákonná a odmítl rezignovat.

Krátce před 18 hodinou obletěly svět první fotografie propuštěné Julije Tymošenkové. Potvrdily se tak zprávy ukrajinských i zahraničních médií, že už nápravné zařízení opustila. Údajně na invalidním vozíku. Její osvobození umožnilo rozhodnutí ukrajinského parlamentu, který změnil trestní kvalifikaci údajného překročení pravomocí, za něž byla v roce 2011 odsouzena k sedmi letům vězení. Zrušení trestu už přivítal manžel Tymošenkové nebo její někdejší blízký spolupracovník Bohdan Danylyšyn, kteří získali azyl v Česku.

Manžel

"Je to výjimečná, skvělá zpráva. Nevěřil jsem tomu, že se to může stát právě dnes. Je to velký den," řekl serveru Aktuálně.cz Oleksandr Tymošenko. Manžel expremiérky nepředpokládá, že by jeho žena po propuštění na svobodu odcestovala za ním do Česka, ale nejspíš se vydá za opozičními demonstranty na kyjevské náměstí Nezávislosti, kde "jsou do ní vkládány velké naděje".

Za Tymošenkovou se už do Charkova vypravila její dcera Jevhenija a delegace členů Evropského parlamentu, která měla v Kyjevě pomáhat řešit vnitropolitickou krizi. "Má matka je podle usnesení parlamentu, podle mezinárodních i ukrajinských zákonů svobodným člověkem," řekla novinářům Jevhenija Tymošenková, které se po tváři koulely slzy štěstí.

aramhess ( 24. února 2014 10:21 )

a amíčka zhulenová co na mejdanu rozdávala prezervativy,má prý velkou SLABOST pro jackanjuka!Zdá se,že stále platí-za vším hledej vagínu,pardon,ženu.

aramhess ( 24. února 2014 10:15 )

ty tři hvězdičky od cenzora znamenají-sexuálně uspokojovat,bylo to milé slůvko,no asi...

aramhess ( 24. února 2014 10:13 )

klička asi chodí *** endželínu do berlínu,tak má vypatlané něco jiné.

zabibol ( 24. února 2014 09:46 )

Snad bys měl vyhledat psychiatra. Komunistický hlupáku.

itartas ( 24. února 2014 09:07 )

Tady ti dva kašpaři co se dojemně objímají jsou prodejní vlastizrádci, kteří zaprodají UK za prachy komukoliv a je jim úplně u prde-le co bude dál. Jestli si někdo povšiml, že o UK jsou boje stále, pročpak asi? Přesně jak je to popsáno v jednom nezávislém článku, potřebují se dostat na Rusko a kudy? Přes Ukrajinu je to nejsnadnější cesta.

Zobrazit celou diskusi