Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zajímavý jev: Písek ze Sahary padal v Česku! Jak je to možné?

Na několika místech ČR padal saharský písek, zůstal po něm povlak
Na několika místech ČR padal saharský písek, zůstal po něm povlak  (Autor: Český hydrometeorologický ústav )
Autor: ČTK - 
19. února 2014
21:45

V Česku došlo k neobvyklému jevu. Dopoledne padal na několika místech spolu s deštěm jemný písek ze Sahary! Na autech a cestách pak zůstal červenožlutý poprašek. Vzácný úkaz se se podle Českého hydrometeorologického ústavu vyskytuje třeba jednou za deset let. Jak k němu dochází?

"U nás byl tento zajímavý jev pozorován dnes mezi 07:00 a 12:00 hodinami v Hradci Králové, Čáslavi, Kutné Hoře. Koncentrace polétavého prachu zůstávají v normálu, žádné nebezpečí. Prach padal i v Itálii, Francii a Slovinsku," uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Po zaschnutí kapek zůstal na površích prachový povlak, lidé volali na hydrometeorologický ústav, co se děje. V alpských oblastech prý zůstal po náletu jemného písku žlutohnědý sníh.

Podle meteorologa Dušana Čičmana z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu přineslo saharský prach nad střední Čechy a hradecký kraj jihozápadní proudění. "Pokud by toto proudění trvalo dál, mohl by se tento úkaz objevit i v následujících dnech," řekl.

Prach podobný pylu lidé registrovali hlavně na kapotách aut, parapetech a jiných hladkých venkovních předmětech. Nejsilněji byla saharským prachem podle něj zasažena oblast od Kolína přes Kutnou Horu k Čáslavi. Ve stotisícovém Hradci Králové byl spad velmi slabý.

Prach ze Sahary dnes zaznamenali i na vojenské letecké základně v Čáslavi, kde působí nadzvukové gripeny. "Na letecký provoz to nemělo žádný vliv," řekl ČTK mluvčí základny Tomáš Maruščák.

Úkaz vzniká tak, že velmi jemný prach ze Sahary se prouděním dostane třeba do pěti kilometrů nad zem, kde se díky své minimální váze udrží spolu s oblaky. Potom se v atmosféře dostane do jiných částí světa, kde spadne třeba spolu se srážkami. Právě díky tomu, že písek spadl s dešťovými kapkami, nezhoršily se koncentrace polétavého prachu v ovzduší.

katerina1111 ( 20. února 2014 02:43 )

Jednou za 10 let, joo?? Spíš už na nás sypou shůry tak velké kusy svinstev, že je to vidět i na autech a sněhu..

podplachetkouosoba ( 19. února 2014 23:21 )

:v bratislave nič nepadalo, alebo si pekné prase (19. 02. 2014 23:20) reagovatnahlásit

podplachetkouosoba ( 19. února 2014 23:20 )

v bratislave nič nepadalo, alebo si pekné prase

evita5555 ( 19. února 2014 22:16 )

Tak to asi padalo aj v Bratislave, lebo som nechápala, z čoho mám také špinavé auto.

Zobrazit celou diskusi