Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česku bude pršet písek ze Sahary! Unikátní jev nás čeká letos už podruhé

Autor: lvi, ČTK, simao - 
4. dubna 2014
10:04

O nadcházejícím víkendu čekají meteorologové dešťové přeháňky. Vedle kapek však na Česko spadne opět i písek z africké Sahary! Jde přitom o poměrně výjimečný jev. Za letošní rok se však očekává již podruhé. Na střechách domů i kapotách aut se tak na řadě míst napříč republikou může objevit červenožlutý povlak. Je nebezpečný?

Jak k přenosu písku ze Sahary dochází? Silný vítr ve středu zvířil písek a prach nad Marokem a Alžírskem, tyto jemné částečky poté vzdušné proudy vynesly do troposféry a přenesly až nad Evropu.

V současnosti je vzduch s nejvyšší koncentrací prachových částic nad Francií a postupuje směrem k zemím Beneluxu, Německu a střední Evropě. "Výskyt vzduchu s nejvyššími koncentracemi saharského prachu nad naší republikou očekáváme během pátku a soboty, kdy bude v důsledku samočištění a vymývání atmosféry docházet k jeho spadu na zemský povrch i na našem území," uvedl Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Žlutý povlak ulpí na autech kvůli písku ze Sahary Žlutý povlak ulpí na autech kvůli písku ze Sahary | Český hydrometeorologický ústav

Vzhledem ke srážkám očekávaným v pátek, sobotu a neděli je pravděpodobné, že místy budou lidé moci pozorovat zabarvený déšť. Po zaschnutí kapek pak bude na střechách, automobilech i dalších površích zůstávat nažloutlý povlak. "Nejedná se o nebezpečný jev, který by měl vážný vliv na zdraví lidí nebo například na letecký provoz," upozornil meteorolog Hanzlík.

Na sobotu přitom ČHMÚ hlásí polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 16 až 20 °C, na severovýchodě kolem 15 °C. Na neděli pak oblačno až zataženo, od západu postupně na většině území přeháňky.

Saharský písek a smog sužuje jih Británie

zatímco Česko očekává žluto-červený déšť, na Britských ostrovech bojují se šedí. Desítkám tisíc lidí totiž ztěžuje život na jihu Británie kritická smogová situace, způsobená emisemi z lokálních zdrojů, zplodinami z evropského kontinentu, ale také saharským pískem.

Znečištění ovzduší dosáhlo včera v Londýně a jihovýchodní Anglii podle serveru BBC nejvyššího desátého stupně škály, kterou používá tamní ministerstvo životního prostředí.

Jih Velké Británie sužuje šeď: Pod nepříjemnou smogovou situaci se podepsal i saharský písek Jih Velké Británie sužuje šeď: Pod nepříjemnou smogovou situaci se podepsal i saharský písek | Reuters

Jak to ovlivňuje denní režim Britů? Školy uzavřely svá hřiště a zdravotníci hlásí zvýšený počet pacientů s dýchacími obtížemi, astmatem a srdeční slabostí. Upozorňují také, že i zcela zdraví lidé mohou i dnes pociťovat pálení očí nebo bolesti v krku.

Na současnou situaci reagovali už i politici. Premiér David Cameron označil ovzduší v hlavním městě za nepříjemné. Vyzval také občany, aby se řídili doporučením úřadů a vyvarovali se jakékoli fyzické námahy. On sám prý včera vynechal svůj obvyklý ranní běh a udělal si místo toho pár cviků doma. Premiér si však vysloužil i kritiku ekologů za výrok, že situace na jihu Anglie je podle něj přirozeným jevem počasí. Stav ovzduší by se však měl během pátku zlepšit.

naidka ( 4. dubna 2014 11:24 )

Takže dámy! Která jste nažhavená na víkendové mytí oken , tak zatněte zuby a vydržte až do pondělka.

Zobrazit celou diskusi