Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Při atentátu v baště Hizballáhu v Libanonu zahynuli čtyři lidé

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK, lvi - 
1. února 2014
23:33

Nejméně čtyři lidé dnes zahynuli při výbuchu nálože nastražené v automobilu na severovýchodě Libanonu ve městě Hermel, které je baštou hnutí Hizballáh. V libanonské televizi to oznámil ministr vnitra Marván Šarbíl.

Exploze poblíž benzinové pumpy zranila nejméně deset lidí a způsobila také ohromný požár, který bránil v zásahu zdravotníkům. Když se podařilo hasičům plameny uhasit, armáda okolí výbuchu uzavřela. Zatím není jasné, zda šlo o sebevražedný útok.

Je to již druhý atentát v tomto městě v údolí Bikáa asi deset kilometrů od hranic se Sýrií, kde již skoro tři roky zuří občanská válka. Před dvěma týdny si zde exploze vyžádala tři mrtvé.

Ke dnešnímu atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. K minulému útoku se přihlásila skupina, která si říká Fronta an-Nusra v Libanonu. Označuje se za odnož syrské skupiny An-Nusra, která bojuje v Sýrii a hlásí se k teroristické Al-Káidě.

Dnešní útok je také již sedmým atentátem na cíle Hizballáhu od doby, co toto šíitské hnutí poslalo v polovině loňského roku bojovníky do Sýrie, aby pomohli armádě prezidenta Bašára Asada proti povstalcům.

Další pumové útoky se v Libanonu v posledních týdnech zaměřovaly i na odpůrce Hizballáhu a syrského režimu. Například atentát v Bejrútu 27. prosince usmrtil pět lidí, včetně bývalého libanonského ministra financí Muhammada Šataha, představitele opozičního Spojenectví 14. března, které podporuje opozici v Sýrii.

Občanská válka v Sýrii vyvolává v Libanonu rostoucí napětí. V Libanonu jsou nejen statisíce Syřanů, kteří uprchli před konfliktem, ale zemi také zasáhla řada atentátů. Vývoj vyvolává obavy, že by Libanon mohlo znovu ovládnout náboženské a etnické násilí. V zemi je ještě v dobré paměti 15 let trvající občanské válka, která skončila v roce 1990.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi