Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záchrana z ledové pasti: Cestující z uvízlé lodi v Antarktidě konečně evakuovali!

Autor: simao, ČTK - 
2. ledna 2014
10:04

Cestující z ruské lodi Akademik Šokalskij uvízli na Štědrý den v ledovém antarktickém vězení. Až do Nového roku však musely desítky lidí čekat na vysvobození. Evakuace byla zahájena dnes - vrtulníkem, který pasažéry začal přepravovat na čínský ledoborec.

Na palubě mezi krami uvízlé ruské lodi dosud bylo 74 lidí, z toho 22 členů ruské posádky. Ti by měli na plavidle i nadále zůstat. "Vrtulník odletěl s prvními 12 cestujícími ve 20:08 lodního času (8:08 SEČ)," potvrdil kapitán Igor Kiseljov agentuře ITAR-TASS převoz pasažérů na čínský ledoborec Sněžný drak, kterému se z vyslaných záchranných plavidel podařilo dorazit nejblíže.

Většinu posádky tvořil především vědecký tým Australasijské antarktické expedice. Ta na ruské lodi vycestovala 28. listopadu od břehů Nového Zélandu a cíl byl jasný - zopakovat sto let starou cestu legendárního australského výzkumníka Douglase Mawsona.

Členové expedice po cestě prováděli obdobná měření a studie jako Mawsonova výprava, aby zjistili, jak se antarktické prostředí v průběhu uplynulého století změnilo. Nachází se v současnosti zhruba 2800 kilometrů od australského Hobartu, obklopena mimořádně silným ledovým příkrovem. Ani podle posledních zpráv však potopení lodi nehrozí a zbylo i dostatek potravinových zásob. Evakuace cestujících se přitom od Štědrého dne několikrát odložila.

japos22 ( 2. ledna 2014 11:52 )

A to je zajímavé - jinde psali, že čínský vrtulník je stěhuje na autralskou Auroru

Zobrazit celou diskusi