Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Téměř bez paliva a jídla, nikdo neví, jak dlouho vydrží: Ruská expedice uvízla na Severním pólu!

Na Severním pólu uvízla ruská expedice mladistvých. (Ilustrační foto)
Na Severním pólu uvízla ruská expedice mladistvých. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: tp, ČTK - 
20. dubna 2014
16:10

Ruská mládežnická polární expedice uvízla na severním pólu ve sněžné bouři a docházejí jí zásoby paliva a potravin. Vzhledem k počasí je záchrana v nedohlednu, zůstala jim jen mouka a voda.

Expedice se celkem zúčastnilo osm lidí. Vedoucí Pavel Astachov, tři dívky a čtyři chlapci. "Počasí se prudce zhoršilo. Evakuace (vrtulníkem) teď není možná. Potraviny a palivo docházejí," uvedl mluvčí Renat Abdějev. Kvůli prudké sněhové bouři výpravě nezbývá nic jiného, než zůstávat druhým dnem ve stanu.

"Vzhledem k tomu, že zásoby jsou omezené, tým přistoupil k úspornému jídelníčku, protože není jasné, jak dlouho ještě bude muset vydržet na pólu," konstatoval. Nicméně ujistil, že všichni jsou živi a zdrávi a vzájemně si dodávají odvahu.

"Paliva zůstává jen velmi málo. Z jídla zbývá už jen mouka. Mícháme ji s rozpuštěným sněhem a pečeme vdolky, abychom zdvihli náladu," poznamenal na Twitteru sám Astachov. Později si však pochvaloval, že jeden z polárníků dostal od manželky na cestu k pólu velikonoční bábovku, kterou se teď výprava pokouší rozmrazit.

Expedici podle serveru newsru.com vedou dva zkušení polárníci a každý účastník expedice také musel projít náročným výběrem a zvládnout výcvik.

djaba ( 21. dubna 2014 20:48 )

Když se píše o polární expedici ,vždy si vzpomenu na výpravu Scota .Nejenže ho Amundsen předeběhl ,ale nenašli cestu k zásobárně a dvacet kilometrů od ní bídně umrzli .

venxa ( 21. dubna 2014 18:35 )

Zadna skoda. Jich mnogo.

czrus ( 20. dubna 2014 20:11 )

A NE JEDNA expedice nejde bez lidi od armady, tak ze voni chteli extrim budu ho mit ! jasne ze s letadla im hodi jidlo , a zbrani voni maji , to je hdi by napadl bilyj medved ! ale i medvedi ne napadaji hdis im hodi jidlo a strilis par krat do vzduchu a on utika !

zlymikes ( 20. dubna 2014 19:49 )

stačí si přečíst " kak zakalil stal" a bude to v pohodě

naidka ( 20. dubna 2014 17:32 )

nj, jenže na severním pólu mravenečkové nejsou, budou si holt muset rozmrazit tu velikonoční bábovku.

Zobrazit celou diskusi