Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sněhové peklo v Himalájích: Bouře zasypala československou výpravu, pohřešuje se 85 horolezců

Autor: ČTK - 
16. října 2014
09:50

Chtěl pokořit sedmou nejvyšší horu světa a poté na ní lyžovat. Českému horolezci Jiřímu Švihálkovi a jeho československé výpravě se však úkol nepodařil. Na nepálské hoře Dhaulágirí je zastihlo špatné počasí a následně je zavalila lavina. Čech měl štěstí, mnoho jeho kolegů ale nikoliv...

Horské záchranné týmy v Nepálu dnes obnovily pátrání po desítkách pohřešovaných horolezců. Na oblíbenou trekingovou trasu pro turisty udeřily pro toto období netypické sněhové bouře a laviny. Smršť zasáhla i desetičlennou československou výpravu. Čecha Jiřího a sedm Slováků se podařilo zachránit. Dva Slováci byli nalezeni mrtví.

Mezi pohřešovanými jsou i dva Slováci. Dosud je potvrzeno nejméně 26 obětí včetně osmi cizinců, napsala agentura Reuters. Podle informací agentury AFP už je obětí nejméně 30.

Úřady nicméně očekávají, že bilance obětí, mezi nimiž jsou například i nepálští pastevci jaků, bude stoupat, protože mnoho osob zůstává pohřešováno. Netypické počasí do oblasti přinesly dozvuky tajfunu Hudhud, který o víkendu zasáhl východní Indii. Do záchranné akce už dnes vyrazil první vrtulník a další se k němu během dne připojí, pokud se nezkazí dosud příznivé počasí.

Stránka na sociální síti Facebook, která vznikla ve středu na pomoc příbuzným a přátelům pohřešujícím své blízké, se rychle zaplnila znepokojenými vzkazy z USA, Kanady, Austrálie a Jižní Koreje.

Podle středečních zpráv jsou mezi oběťmi, které zaskočily přívaly sněhu na pěším okruhu kolem osmitisícovky Annapurna, krom Nepálců také Poláci, Izraelci, nejméně jeden Vietnamec a Kanaďané.

Slovenský server expedition.sk informoval, že sněhová vichřice zasáhla i desetičlennou slovenskou výpravu a tři nepálské horské průvodce, na jejichž základní tábor u hory Dhaulágirí se již v úterý zřítila lavina. Zatímco sedm Slováků a jednoho Čecha se ve středu podařilo zachránit, dva členové výpravy, včetně vedoucího, jsou nezvěstní. Pohřešují se i všichni tři průvodci.

Až třítýdenní okruh kolem Annapurny patří mezi klasické himálajské trasy a zejména na jaře a nyní v říjnu se na ni vydává mnoho turistů.

Nepálský turistický ruch se stále ještě vzpamatovává z letošní katastrofy, kdy ledová lavina v dubnu zabila 16 šerpů na Mount Everestu. Šlo o nejhorší neštěstí v dějinách nejvyšší hory světa.

zelena.karkulka ( 16. října 2014 22:39 )

jsou tam češi a slováci prostě. Taky znám jednoho matláka,kterej v 50ti letech každoročně blbne v Himaláji,když tak ho vynesou

alusinek ( 16. října 2014 14:04 )

Lidé tak zbytečně hazardují se životem,mají to zapotřebí?Je to velmi nebezpečné.

majojo ( 16. října 2014 12:52 )

 Vy idioti tam v redakci, to vás ta vaše Šmuclerka nenaučila ani, že to nejsou Himaláje, ale Himálaj?

eliska963852 ( 16. října 2014 12:11 )

Nutí tě snad někdo, abys je oplakával analfabete? Neumíš napsat jednoduchou větu. Kde jsi studoval?

jozefe ( 16. října 2014 10:56 )

Oni vedí že tam jedu na svoje riziko tak proč jych máme oplakavat.

Zobrazit celou diskusi