Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sněžný drak pohořel: Ledoborec se nedostal k uvězněné lodi s vědci

Autor: ČTK, geo - 
28. prosince 2013
13:45

Čínský ledoborec Sněžný drak, který se vypravil vyprostit ruskou výzkumnou loď uvězněnou v Antarktidě, narazil mezi ledovými krami na příliš silný led a musel se vydat zpět. Druhý záchranný pokus se nyní snaží uskutečnit Australané se svým ledoborcem Aurora Australis, uvedla agentura Reuters. Ruská loď Akademik Šokalskij se 74 australskými a dalšími vědci, turisty a členy posádky na palubě zůstává uvězněná v ledu od Štědrého dne.

Sněžný drak v pátek jako první ze tří záchranných ledoborců dosáhl ledového pásu, který ruskou loď obemkl, a měl se s ní setkat dnes nad ránem SEČ. V pátek večer SEČ byl od Akademika Šokalského na dohled ve vzdálenosti zhruba 11 kilometrů, dál se už ale podle Australského úřadu pro námořní bezpečnost (AMSA) nedostal.

"Čínská loď se bohužel setkala se silným ledem, který není schopna prolomit," řekla agentuře AFP Andrea Haywardová-Maherová z AMSA; dodala, že v oblasti se navíc strhla sněhová bouře. "Tato záchranná operace bohužel selhala," konstatovala.

Pomoci ruskému plavidlu se proto nyní pokouší další ledoborec, tentokrát australské plavidlo Aurora Australis. Sněžný drak nicméně zůstane v oblasti v pohotovosti a případně se zapojí do záchranné operace později. Čínské plavidlo má totiž na své palubě vrtulník, který může posloužit k evakuaci cestujících ruské lodi, jestliže se Auroře Australis nepodaří prolomit ledy a dostat se k ní, uvedla mluvčí Australského úřadu pro národní bezpečnost Lisa Martinová. "Očekáváme, že Aurora Australis by měla dorazit na místo v neděli večer. Jde to opravdu pomalu," dodala.

Australský profesor Chris Turney, který je vedoucím výzkumné expedice, zveřejnil před hodinou na komunitní síti Twitter vzkaz: "Stále jsme tady. Všichni jsme v pořádku." Ruská ambasáda v Austrálii, která je v nepřetržitém kontaktu s kapitánem lodi, uvedla, že všichni na palubě se těší dobrému zdraví a "neexistuje žádné ohrožení jejich životů či bezpečnosti".

Kolem ruské lodi, která se vydala na výzkumnou expedici do Antarktidy, v úterý vichřice natlačila ledové kry. Potopení lodi nehrozí a také zásoby potravin jsou zatím pro všechny postižené dostatečné.

Ruská loď se nachází asi 2800 kilometrů jižně od města Hobart v australském státě Tasmánie a ledový příkrov kolem ní je mimořádně silný, podle médií až čtyři metry.

Vědecký tým Australasijské antarktické expedice, která odrazila od břehů Nového Zélandu 28. listopadu, hodlá zopakovat 100 let starou cestu legendárního australského výzkumníka Douglase Mawsona. Členové expedice provádějí obdobná měření a studie jako Mawsonova výprava, aby zjistili, jak se antarktické prostředí v průběhu uplynulého století změnilo. Pokud se podaří plavidlo z ledového zajetí vysvobodit, chce posádka v cestě pokračovat.

Akademika Šokalského postavily v roce 1982 pro sovětskou flotilu finské loděnice. Loď je sice pro plavbu v polárních oblastech uzpůsobena mimo jiné zesíleným trupem, klasický ledoborec to ale není. Zatímco velká část vědců a turistů na palubě ruské lodi jsou Australané a Novozélanďané, posádka je převážně ruská.