Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

TIME: Krejčíř je důkazem organizovaného zločinu v JAR!

Autor: shp - 
28. prosince 2013
11:11

Prestižní americký magazín Time napsal, že Jihoafrická republika zatím neúspěšně bojuje s epidemií zločinnosti. Nevybíravé praktiky tamního podsvětí vyšly nedávno na světlo i díky ostře sledovanému případu českého uprchlíka Radovana Krejčíře.

Vyšetřování podnikatele přirovnávaného k Al Caponemu i Jamesi Bondovi mimo jiné ukázalo, jak korupce prorůstá do policejních složek, které by se zločinci měly bojovat. V reportáži o tom píše americký týdeník Time.

I když Jihoafričané v prosinci truchlili kvůli smrti exprezidenta Nelsona Mandely, dostal se Krejčíř znovu na titulní strany novin poté, co soud zamítl jeho žádost o propuštění na kauci. Čech, kterého časopis Time popisuje jako "impozantní postavu s konstitucí nákladního automobilu", čelí nyní obvinění z pokusu o vraždu a únosu.

Krejčíř je v JAR známou postavou, kterou média spojují s desítkou vražd a řadou dalších trestných činů, policii a státním zástupcům se ale dosud nikdy nepodařilo mu jakoukoli vinu prokázat. Podle časopisu Time přesto jeho případ posiluje přesvědčení, že Jihoafrická republika je líhní zločinu a rájem pro gangstery a podvodníky.

Reportérka Time konstatuje, že i když Krejčíř získal v JAR proslulost, ani jeho potrestání by problém se zločinností nijak neumenšilo. "Každého gangstera, který se dostane za mříže, v budoucnu nahradí spousta dalších," domnívá se.

Český podnikatel navíc svůj boj s justicí zdaleka neprohrál. Strach, že by mohl být odsouzen, na sobě nedává nijak znát, a dál tvrdí, že je nevinný a že chce v JAR poklidně strávit zbytek života.

andreslawicky ( 28. prosince 2013 13:21 )

Tak Čech a Čech je rozdíl nějaký chudý vandrák kterého někde zavřou ve světě opravdu nezajímá asi žádný tisk ale Krejčíř je první liga přišel do JAR jako cizinec nikdy tam nežil a do 3 let tam ovládl celé podsvětí a neg.ři z něj mají zamotanou hlavu

japome ( 28. prosince 2013 12:15 )

co nás na tom hajzlovi tak zajímá - nechali jsme ho zběhnout a teď ho máme asi litovat ? doufám že tam nejsou tak hloupý a pořádně mu naloží co si zaslouží stejně je to od pohledu 100% grázl

cernykondor ( 28. prosince 2013 11:39 )

ač nejsem cybik, tak myslím, že i tady platí "vže zlé pro něco dobré" a Radovan něco shodí na váze. třeba by měl jinak infarkt. Venku je hodně pozavíraných čechů, o kterých se vůbec nepíše.

Zobrazit celou diskusi