Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Krejčíř prý uplácel kudy chodil: Myslel si, že je nedotknutelný, tvrdí svědek!

Autor: ČTK, lm - 
7. prosince 2013
10:54

Radovan Krejčíř si vydatně kupoval přízeň policistů a úředníků v Jihoafrické republice. "Přispět" měl tímto způsobem i na kampaň prezidenta republiky. Díky poskytnutým milionů se pak cítil nedotknutelný. Tak popisuje podnikatelské aktivy zadrženého Čecha svědek v jeho procesu.

Český podnikatel Radovan Krejčíř věnoval v Jihoafrické republice milion randů (dva miliony korun) Africkému národnímu kongresu (ANC) na kampaň za znovuzvolení prezidenta Jacoba Zumy a díky svým kontaktům v nejsilnější jihoafrické straně se cítil nedotknutelný. Tvrdí to nový svědek obžaloby v Krejčířově případě, z jehož místopřísežného prohlášení dnes citoval jihoafrický list Mail&Guardian. Svědek popsal i údajný způsob, kterým si český podnikatel platil jihoafrické policisty.

"Ronny se také chlubil, že Krejčíř je 'nedotknutelný', neboť řekl Ronnymu, že věnoval milion randů na kampaň za znovuzvolení Jacoba Zumy," uvedl v prohlášení člověk, který byl zařazen do programu na ochranu svědků. Mail&Guardian jeho totožnost prý ale zná. Ronnym měl podle listu na mysli Krejčířova blízkého spolupracovníka Ronnyho Bvumu, který zahynul spolu s jiným českým podnikatelem Janem Charvátem při listopadové explozi v Krejčířově podniku Money Point.

"Věřil jsem tomu, když jsem slyšel, že Krejčíř tvrdí, že je nedotknutelný a že je napojený na 'číslo jedno', což všichni vědí, že je Zuma," dodal svědek, podle něhož pro Krejčíře pracuje mnoho lidí z ústředí ANC. "Ten muž (Krejčíř) má konexe hodně vysoko," poznamenal.

Mluvčí ANC Jackson Mthembu listu sdělil, že strana netuší, zda ji český podnikatel finančně podpořil, nebo ne. "Lidé, kteří podpoří ANC, ale nemají žádné speciální zacházení. Podporují nás, protože věří v naši politiku. Náš postoj je jasný: ANC nezajišťuje pro nikoho, kdo stranu podpořil, ochranu před zákonem," prohlásil Mthembu.

Spolu s Krejčířem zatkli i policisty

Krejčíř je spolu se třemi Jihoafričany obviněn z pokusu o vraždu a z únosu bratra Krejčířova údajného drogového kurýra. Dva ze spoluobviněných jsou příslušníci speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem, kteří podle tisku patřili do skupiny úplatných mužů zákona, kteří pracovali pro českého podnikatele i jako vymahači a nájemní vrazi a byli na jeho výplatní listině. Krejčíř všechna obvinění popírá.

Tajný svědek obžaloby tvrdí, že osobně viděl předání peněz jistému policistovi. "Během schůzek, které jsem měl s Krejčířem, jsem dvakrát viděl přijít policistu. Jednou tam přijel v označeném autě s uniformovaným řidičem a jednou v neoznačeném autě. V obou případech ten policajt odešel s velkou taškou s penězi, kterou mu dal Ronny v Krejčířově přítomnosti. Bylo mi jasné, že Krejčíř má na své výplatní listině hodně policajtů, takže kdybych šel na policii, mohla by to být moje smrt, kdyby mě Krejčíř našel," uvedl svědek. Na jiném místě své výpovědi k tomu poznamenal: "Krejčíř to popsal jako jeho týdenní platbu."

Krejčíř chtěl prý ovládnout i drogový byznys

Český podnikatel tento týden před soudem vehementně popíral, že by obchodoval s drogami, svědek ale tvrdí opak. "Krejčíř tam seděl a řekl mi, že má plán jak dostat drogy do Austrálie. Řekl, že už zařídil a poslal testovací balíček, a pokud projde, bude toho následovat víc. Řekl, že má několik barevných kluků, kteří mu mohou dodat nějaké chemikálie. On je koupí a má pár chlápků, kteří z nich 'uvaří pervitin' a pak ho pošle do Austrálie," vylíčil svědek.

Podle něj se Krejčíř rovněž snažil "vysát" velké sumy peněz z takzvaných spících bankovních kont a listopadový výbuch v Money Pointu by mohl souviset s údajným záměrem Ronnyho Bvumy ukončit spolupráci s kontroverzním Čechem.

Krejčíř je nyní v JAR ve vazbě a jihoafrický soud opakovaně odkládá rozhodnutí o jeho případném propuštění na kauci - nejnověji dnes bylo soudní líčení odročeno na pondělí. Shodou okolností také v pondělí by měl soud v Johannesburgu znovu jednat o české žádosti o vydání Krejčíře, který z Česka před osmi lety uprchl při domovní prohlídce a později byl českými soudy pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

marie60 ( 7. prosince 2013 15:47 )

..to je někdo ze Sudet!!! Vietnamci takové p.izdy nejsou jak je tenhle šmejd ..CESKEJKSINDL

sugarbitter ( 7. prosince 2013 14:58 )

Řekla bych, že do JAR přenesl praktiky českého kapitalismu , ale zřejmě narazil.

bravotango ( 7. prosince 2013 13:36 )

nasertesi vzajemne do huby a je to

anice ( 7. prosince 2013 12:59 )

Tak megaloman snad konečně dojel... prachy zabavit, prase porazit a problém je vyřešen

annakarenina ( 7. prosince 2013 12:59 )

Moje noviny o tom nic nepisou, tak nevim, nevim ......

Zobrazit celou diskusi