Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pohřeb konstruktéra Kalašnikova: Na poslední cestu dostal růže od Putina

Autor: ČTK, ljš - 
27. prosince 2013
16:09

Byl autorem legendární útočné pušky AK-47, a tak musel mít Michail Kalašnikov pohřeb se všemi poctami. Přišel se s ním dokonce rozloučit sám ruský prezident Vladimir Putin, který mu k otevřené rakvi na novém vojenském hřbitově v Mytiščích u Moskvy přinesl rudé růže.

"Hlava státu položila k rakvi tmavě rudé růže, chvilku postála, vzdala čest Kalašnikovovi a pak pohovořila s jeho nejbližšími příbuznými, dvěma dcerami a synem," uvedla agentura ITAR-TASS.

Putina doprovázel jeho kancléř Sergej Ivanov a ministr obrany Sergej Šojgu. Rakev s tělem zesnulého byla vystavena v jednom z pohřebních sálů hřbitovního komplexu, kam se přišly rozloučit desítky druhů z armády, přátel a známých. Pak vojáci převezli rakev na lafetě k hrobu. Zbrojíře na poslední cestě vyprovodily salvy čestné stráže z Preobraženského pluku, vyzbrojené pro tuto příležitost samozřejmě puškami AK-47.

"Loučíme se s vynikajícím člověkem, symbolem Ruska," řekl náměstek ministra obrany Arkadij Bachin, zřejmě v narážce na skutečnost, že "kalašnikov" je považován za jeden ze symbolů země, asi jako vodka či kaviár.

Dcera Jelena nad hrobem řekla, že "otec patřil k lidem, kteří obětovali celý život práci pro vlast", a "asi byl posledním ze zbrojířů, jejichž tvůrčí síly rozdmýchala válka".

Legenda

Kalašnikov, jemuž jeho zbraň zajistila proslulost po celém světě, zemřel 23. prosince ve věku 94 let v Iževsku, kde se také nachází zbrojovka vyrábějící Kalašnikovovy zbraně. Těch se podle odhadů vyrobilo na 100 milionů kusů. V Iževsku se přišlo rozloučit s konstruktérem během smutečního obřadu na 60.000 lidí, než byla rakev převezena do Moskvy.

Sám Kalašnikov nezískal z rekordních prodejů své zbraně žádné peníze, ale obdržel množství poct, nejvyšší vyznamenání a generálskou hodnost.

zabibol ( 28. prosince 2013 09:19 )

Není naivní. Amíci skutečně byli tak slušní-hloupí.

zabibol ( 28. prosince 2013 09:05 )

Ano. Skutečně vzorem pro útočnou pušku Kalašnikov byla tato německá zbraň . Rusáci nevymysleli vůbec nic.

namoroman ( 28. prosince 2013 02:45 )

Vidělas kulový

namoroman ( 28. prosince 2013 02:44 )

No, vidíš jak jsi chytrá a vzdělaná holka Z tebe jednou něco bude! Buď budeš inženýrka nebo kosmonautka

namoroman ( 28. prosince 2013 02:38 )

Ty trapko , Ty jsi schopná napsat, že Rusové napadli Německo Kam se s Tebou dostanu??? Co si takhle napsat jak Alexandr Něvskij porazil vojsko v útočné bitvě na řece Něvě a řád německých rytířů v tzv. ledové bitvě o USA na Čudském jezeře

Zobrazit celou diskusi