Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rumuni opět šokují: Boj s AIDS je zbytečný. Za ty prachy uděláme „fesťáky“, hlásal tamní ministr

Onemocnění AIDS je stále celosvětovým problémem.
Onemocnění AIDS je stále celosvětovým problémem.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: lvi - 
15. prosince 2013
22:54

Rumunským politikům se poslední dobou daří zásobovat svět opravdovými „perlami.“ Poté, co si na začátku týdne uzákonili mezi sebou korupční jednání, nyní jeden z vládních ministrů kritizuje boj proti AIDS a kvůli jeho finanční náročnosti vyzval k jeho bojkotu.

Rumunská vládní koalice řeší nové personální oslabení, když na svou funkci rezignoval ministr kultury Daniel Barbu. Demisi podal pod návalem kritiky za své prohlášení, kdy se podivoval nad tím, kolik peněz ze státního rozpočtu se utrácí na léčbu AIDS a kolik by se namísto toho pořídilo kulturních festivalů. Uvedl to dnes tamní server Romania Insider.

Poté, co víkendu Národní divadlo ve městě Craiova. Na závěr pořádané kulturní akce odpovídal na otázky z publika a jedna z nich se mu stala osudnou.

„Fesťák“ místo pomoci nemocným

"Během debat o rozpočtu na rok 2014 jsem byl šokován zjištěním, kolik peněz je určeno na boj proti AIDS," řekl ministr kultury. Prý nechce být cynický, ale nemůže si pomoci a musí přemýšlet nad tím, kolik Shakespearovských festivalů by se mohlo zorganizovat, kdyby program boje proti AIDS neexistoval, nebo kdyby se jeho rozpočet snížil na polovinu. "Rumunsko není Jižní Afrika, nemáme miliony lidí postižených touto odpornou nemocí," dodal.

Bouřlivá reakce veřejnosti přišla velmi brzy. Rumunská organizace UNOPA, která pomáhá lidem nakaženým virem HIV, výroky označila za "obrovský útok na pacienty i ty, kteří se snaží zachránit jejich životy".

"Ministr viní pacienty z nedostatku festivalů a navrhuje zrušit programy, které se týkají boje s AIDS, což znamená, že zavrhuje tyto lidi, z nichž většina byla nakažena v letech 1988 až 1990 v rámci systému zdravotní péče," uvedla UNOPA ve svém prohlášení.

V Rumunsku byly v těchto letech nakaženy virem HIV stovky dětí buď při transfuzi krve, nebo použitím injekčních stříkaček s nesterilizovanými jehlami, poznamenala agentura AFP.

Barbu se za svá slova nejprve omluvil s tím, že nechtěl svým srovnáním a nevhodnými poznámkami někoho urazit. Ve čtvrtek pak předal premiérovi svou rezignaci. O jeho nástupci rozhodne předseda vlády Victor Ponta společně s prezidentem Traianem Baseskem.

Korupce je normální

Na začátku týdne se postarali o šok i rumunští poslanci horní komory parlamentu, když odsouhlasili zákon, který umožňuje nestíhat tamní politiky za korupci.

Zmíněný zákon přitom slovo korupce nahrazuje „běžným politickým dialogem.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi