Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Američan, který před sedmi lety zmizel v Íránu: Pracoval tajně pro CIA!

Až sedm let po zmizení Američana v Íránu vyšlo najevo, že pracoval pro USA.
Až sedm let po zmizení Američana v Íránu vyšlo najevo, že pracoval pro USA.  (Autor: ČTK)
Autor: shp, ČTK - 
13. prosince 2013
07:36

Nasadili ho na dostatečně neschválenou misi. Když před sedmy lety v Íránu zmizel, tvrdily americké úřady, že byl v zemi jako soukromá osoba. Ve skutečnosti pracoval Robert Levinson (65) tajně pro CIA!

Jde přitom o jeden z největších skandálů CIA v posledním období. Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zaměřená na zahraniční špionáž zaplatila p Levinsonově rodině 2,5 milionu dolarů, aby se její spojení se zmizelým mužem nevyzradilo.

CIA se také snažila ututlat to, že Levinson odjel do Íránu bez náležitého povolení a vědomí vedení agentury. Spolupracoval s analytickým týmem CIA, kterému krátce před svým zmizením hlásil, že v Íránu našel člověka, od něhož může získat informace o korupci v zemi.

Pohřešovaný Robert Levinson může být stále naživu. Agentura AP se po letech vyšetřování případu rozhodla nyní informaci zveřejnit, protože dospěla k přesvědčení, že únosci o jeho spojení se CIA již vědí, vysvětlila výkonná ředitelka americké tiskové agentury Kathleen Carroll.

Takto vypadal Robert Levinson v době, kdy zmizel. Takto vypadal Robert Levinson v době, kdy zmizel. | ČTK

Írán: Nic o něm nevíme

Íránské úřady vždy tvrdily, že o Levinsonovi nic nevědí. Íránské ministerstvo zahraničí dokonce loni oznámilo, že z humanitárních důvodů chce při pátrání po Američanovi pomoci. Z toho, že Američana nespatřil nikdo v žádné íránské věznici, američtí zpravodajci usuzují, že Levinsonovi věznitelé jsou dobře organizovaní.

bizon_pepa ( 13. prosince 2013 17:19 )

Aha, ty myslíš, že měli poslat avízo. A já zas myslel, že divíš, že by tam poslali špióna.

bizon_pepa ( 13. prosince 2013 08:37 )

Ale to je samozřejmě v pořádku. Resp.čemu nerozumíš?

Zobrazit celou diskusi