Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rozhovor s lovcem teroristů: USA s únosci nevyjednávají! Jaké mají Češky šance

Autor: red - 
27. června 2013
14:11

Unesli je, drží neznámo kde a za jejich život požadují téměř nemožné - propuštění jedné z nejznámějších teroristek světa. Jaké jsou naděje na záchranu Hanky a Toničky, dvou Češek unesených v Pákistánu? Blesk.cz se zeptal britského odborníka na terorismus George Firtha, bývalého vojáka speciálních jednotek SAS vyznamenaného samotnou královnou.

Blesk.cz: Co si myslíte o nahrávce? Je hudba, která hraje v pozadí, významná? Jak na vás působí prostředí? Nahrávky, které vídáme při jiných případech, vypadají jinak!

Stejné požadavky, tedy propuštění doktorky Siddiqui, měli únosci už v případě dříve uneseného páru Švýcarů. Těm se ale podařilo uniknout. Jejich svědectví bude velmi důležité, pokud se podaří najít nějaké podobnosti s případem Antonie a Hany. Například pozadí videa, jejich oblečení a podobně.

Video budou velmi podrobně zkoumat odborníci, každý detail může být důležitý. Podle mého názoru byl pro obě dívky připraven scénář videa předem a bylo nazkoušené, protože v řeči nejsou žádné přirozené pauzy.

Hudba může být důležitá například proto, pokud by ji únosci použili někdy dřív, například v jiném případě únosu. Při zkoumání videa budou odborníci také hledat okolní přirozené zvuky a hledat shody s předchozími případy únosů.

Blesk.cz: Video bylo zveřejněno na falešném facebookovém profilu, který byl zřízen jen pro tento účel. Je to standardní cesta, jak rozšířit video? Protože od vypublikování videa po první zprávu v médiích uplynulo dlouhých 16 hodin… Navíc profil na facebooku – resp. jméno patří izraelskému hudebnímu duu.

Důvodů může být mnoho. Jedním z nich je, že časová prodleva umožní pachatelům zakrýt své stopy vedoucí ke stránce, kde bylo video zveřejněno.

Odkaz na Izrael na facebookovém profilu můžeme považovat za známku odporu vůči této zemi. Některé slovní fráze byly už v minulosti použity jako nápověda pro další aktivisty.

Blesk.cz: Proč bylo video zveřejněno až nyní, když vzniklo už 16. dubna?

Datum 16. dubna bylo pravděpodobně zvoleno, aby od doby pořízení videa uběhlo co možná nejvíc času, pokud by existovala nějaká stopa ohledně toho, kde bylo pořízeno. Domnívám se, že obě dívky už byly několikrát přemístěny, což únoscům dá větší šanci zůstat neobjeveni.

Video  Video se objevilo na internetu, možná je důkazem, že jsou stále naživu!  - INT
Video se připravuje ...

Blesk.cz: Myslíte si, že jde o akci nějaké větší organizované teroristické skupiny, nebo je to akt jednotlivce, resp. jednotlivců – rodiny odsouzené lékařky Aafiy Siddiqui?

Za únosem obou dívek stojí s největší pravděpodobností hnutí Taliban. Jsem si jistý, že únos byl plánovaný, protože na stejném místě došlo k prakticky totožnému případu. V tom minulém případě však únosci požadovali peníze. To mě vedlo k domněnce, že pachateli mohly být kriminální živly, které to dělají pro peníze z výkupného, nebo oběti prodávají Talibanu.

Blesk.cz: Jaká je šance, že jsou dívky naživu?

Je to komplikovaný případ, protože je do něj zataženo mnoho zemí. Jsem si ale jistý, že budou probíhat rozhovory mezi Talibanem a Spojenými státy, což je pro obě dívky šance. Američané mají totiž v zajetí Talibanu vojáka. Velmi pravděpodobně ho drží jeden z přívrženců Talibanu v severozápadním Pákistánu. Ten voják je v zajetí od června roku 2009 a Taliban teprve před týdnem prolomil mlčení a vznesl požadavky na jeho propuštění, které dosud nebyly známé.

Rodiče tohoto jediného vojáka drženého Talibanem minulý týden zveřejnili výzvu, aby americká vláda propustila vězně z Guantanama a vyměnila je za jejich syna.

Rozhovory o propuštění šestadvacetiletého vojáka vedou Američané přímo s Talibanem. Tato jednání ale od ledna váznou.

Blesk.cz: Dá se odhadnout, v jakých podmínkách jsou asi dívky drženy a kde?

To je přesně jedna z věcí, kterou budou zkoumat odborníci. Může se to velmi lišit podle toho, jestli dívky drží ve městě nebo mimo něj. Roli může hrát i náboženství.

Blesk.cz: Jaká je šance, že dojde k výměně Češek za Aafiu, která byla v USA odsouzena na 86 let?

Už jsem odpovídal výš, velmi to závisí na mezinárodní politice a protokolu. Američané o požadavcích teroristů nevyjednávají, ale jsem si jistý, že tento případ budou projednávat na setkání v Kataru, kde se setkají zástupci americké a afghánské vlády s Talibanem.

Blesk.cz: Kdo má v rukách životy Češek? USA? České ministerstvo zahraničí? Bude to společná mezinárodní operace? Kdo to bude koordinovat?

Toto se bude projednávat na nejvyšší úrovni obou vlád. Odpovědnost leží na ministerstvech zahraničí obou zemí ve spolupráci s výzvědnými službami.

Blesk.cz: Jak by měly úřady nyní postupovat?

Udržovat kontakt.

Blesk.cz: Jak dlouho budou únosci čekat na odpověď?

Nikam nespěchají. Voják, o kterém jsem už mluvil, je v zajetí od roku 2009 a je stále naživu.

Blesk.cz: Jak se mají úřady spojit s teroristy? Jak je mají kontaktovat? Udělají to vůbec?

Jak je vidět, Taliban používá různé metody kontaktu, například pomocí podobných videí nebo různých dalších způsobů. Souhlasili teď s vysláním zástupců do Kataru, což schválila i americká vláda.

Blesk.cz: Vyjednává se s teroristy?

To se velmi liší podle země. Británie ani Spojené státy s teroristy nevyjednávají, jiné státy ano.

Blesk.cz: Dívky na nahrávce zmiňovali teroristický útok v Bostonu. Nahrávka byla natočena den poté. Vidíte v tom nějakou souvislost?

Ano, podle všeho musel ten čas Talibanu přijít jako vhodný čas na natočení videa.

jahodove_ticho ( 27. června 2013 22:47 )

Takový krásných lokalit vhodných jako atomová střelnice a místo toho se tam posílaj dobrodruzi, humanitární pomoc nebo vojáci...

eccehomo ( 27. června 2013 20:32 )

Ta devcata vyrostla a vystudovala v multi-kulti spolecnosti, kde jim bylo "liberalnimi" profesory vtloukano do hlavy, ze lidi jsou si vsichni rovni a diskriminace je nejvetsi metlou lidstva. Tak si docela dovedu predstavit konverzaci s rodici, kdyz jim divenky oznamily, ze pojedou kolem sveta a vezmou to pres Pakistan. Rodice jim urcite rikali, aby si to rozmyslely, ze tam neni bezpecno a oni je ubezpecily, ze budou opatrne. Vubec bych se nedivila, kdyby nerekly neco jako: "mami, tati, vy jste tak staromodni. je 21 stoleti, lidi se bezduvodne neunaseji a nezabijeji". Musi si ted prochazet peklem a je mi jich strasne lito, ale pochybuji, ze se jeste nekdy podivaji do civilizace. Skoda dvou zbytecne zmarenych zivotu.

karelhlavaty ( 27. června 2013 19:59 )

J8 nevím, proč si tu všichni dělají plané naděje. Šance, že ty holky odejdou špalírem kalašnikovů do letadla a za slavnostního pokřiku "Allah akbar" odletí do Prahy, je zhruba stejná, jako že vás Věra Bílá zítra pozve na snídani. Je to drsný, ale je to tak...

vendik3 ( 27. června 2013 19:02 )

Ale udělali tam z těch našich holek Marfuše babuše

oooo. ( 27. června 2013 19:00 )

pardon do kopce

Zobrazit celou diskusi