Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slováci mohou opět plachtit: V Íránu propustili paragladisty podezřelé ze špionáže!

Autor: shp - 
12. prosince 2013
09:37

Chtěli létat vysoko, ale skončili tvrdě na zemi, a to v base! Slovenským paraglidistům se v Íránu stal osudný let poblíž vojenských objektů. Podle místní policie je fotografovali a byli podezřelí ze špionáže. Poslední z vězněných mužů, Pavel Šeliga a Marek Stolarčík, se však nyní konečně dostali na svobodu.

Slováci do Íránu vycestovali ve dvou skupinách počátkem května. Krátce na to je íránská policie zadržela kvůli podezření, že za letu fotografovali jaderná zařízení či vojenské objekty, což je v zemi zakázáno.

Stalo se to v provincii Isfahán, kde je několik pracovišť íránského jaderného programu včetně továrny v Natanzu, v níž se obohacuje uran. Íránci tvrdili, že s sebou cizinci měli zakázané komunikační zařízení jako vysílačky.

Z osmičlenné skupiny bylo šest mužů propuštěno již v září. Šeliga a Stolarčík však byli vězněni až doteď. „Dva cizí státní příslušníci, kteří byli zatčeni kvůli porušení zákona Íránské islámské republiky, byli propuštěni a předáni jejich velvyslanectví,“ stálo v prohlášení íránské tiskové agentury IRNA. Oba muži jsou nyní na slovenském velvyslanectví v Teheránu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi