Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slovenští paraglidisté, které zadržovali v Íránu kvůli špionáži: Přiletěl si pro ně Fico!

Autor: shp, ČTK - 
13. prosince 2013
08:04

Necelých sedm měsíců je věznili v Íránu kvůli podezření ze špionáže. Teď jsou věznění slovenští paraglidisté Pavol Šeliga a Marek Stolarčík konečně doma. Do Teheránu si pro ně přiletěl vládním speciálem dokonce samotný premiér Slovenska Robert Fico!

Když slovenský premiér přiletěl ve čtvrtek do íránské metropole, paraglidisté Šeliga a Stolarčík již byli propuštění, ale ještě nedostali od íránských úřadů konečné svolení k opuštění země. S povolením prý váhaly íránské tajné služby. Fico po příletu prohlásil, že do vlasti se vrátí jen s oběma muži, a začal s Íránci vyjednávat. Ve čtvrtek večer s oběma muži odletěl do Bratislavy.

Slováci do Íránu vycestovali ve dvou skupinách počátkem května. Krátce na to je íránská policie zadržela kvůli podezření, že za letu fotografovali jaderná zařízení či vojenské objekty, což je v zemi zakázáno. Stalo se to v provincii Isfahán, kde je několik pracovišť íránského jaderného programu včetně továrny v Natanzu, v níž se obohacuje uran.

Měli vysílačky, jsou to špehové!

Íránci tvrdili, že s sebou cizinci měli v Íránu zakázané komunikační zařízení jako dvoupásmové vysílačky. Občané Slovenska měli v Íránu letos problémy dvakrát. Kromě skupiny paraglidistů tam byl měsíc zadržován Matej Valuch rovněž kvůli podezření ze špionáže.

dfghjk ( 13. prosince 2013 08:40 )

Evidentně vědomě porušili íránské zákony, docela se divím, že je krvelačný íránský režim propustil, taky mohli být o hlavu kratší. Rád bych věděl, jakého se od nich dočkají slovenští daňoví poplatníci vděku, jistě to celé stálo mnoho (neurekom) peněz.

Zobrazit celou diskusi