Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Anarchie na Ukrajině: Premiér se bojí převratu, armáda v ulicích!

Autor: shp, ČTK - 
2. prosince 2013
19:21

Téměř jako v postapokalyptickém sci-fi to dnes vypadalo v ukrajinském Kyjevu. Tisíce aktivistů, kteří obsadili parlament, se chystají na převrat. Toho se bojí samotný premiér země Mykola Azarov. Kyjev vydal rozkaz armádě, aby vyrazila do ulic. Schyluje se k občanské válce?

V centru ukrajinské metropole Kyjeva dnes celý den demonstrovaly tisícovky opozičních aktivistů, kteří už od víkendu blokují vchody do sídla vlády a okupují velkou část radnice. Podle premiéra Mykoly Azarova se situace vymyká kontrole a opozice připravuje okupaci parlamentu, ne-li státní převrat.

Lidé se s policisty mlátí hlava nehlava. I protestující jsou dobře ozbrojeni. Mají baseballové pálky, řetězy i slzné plyny. V Kyjevě to dneska nevypadalo jako ve městě, ale jako ve válečné zóně.

Situace v Kyjevu se o víkendu dramaticky vyostřila poté, co policie v sobotu ráno tvrdým zákrokem vyčistila náměstí Nezávislosti od studentů protestujících proti odvolání podpisu pod smlouvou o přidružení k EU. V neděli na stejné místo přišly protestovat mnohem větší davy, podle médií až 350.000 lidí.

Prezident: Špatný mír je lepší než válka

Demonstranty vyzval ke klidu prezident Viktor Janukovyč. „Každý mír, i když je třeba špatný, je lepší než válka,“ vzkázal prezident občanům v televizním projevu. „Všichni musejí dodržovat zákony a není rozdíl v tom, zda jde o představitele státní moci, policisty nebo demonstranty,“ konstatoval prezident.

Vyhrocuje se i situace v jiných ukrajinských městech. Starosta Lvova dnes vyzval k podpoře protestu Kyjevanů a varoval, že místní policie bude město bránit, pokud tam centrální vláda pošle svoje posily. Také vedení Ivano-Frankivsku otevřeně podpořilo revoltu, když se přidalo ke stávce, kterou ve městě vyhlásil opoziční štáb. Stávku vyhlásilo i město Ternopil.

namoroman ( 3. prosince 2013 03:19 )

Krásné sny Nino... Papapa

ninunka ( 3. prosince 2013 03:09 )

no i y..........ty jeden!!!!!

ninunka ( 3. prosince 2013 03:08 )

u nás tak tomu říkáme no............se neškleb...

ninunka ( 3. prosince 2013 03:07 )

ninunka ( 3. prosince 2013 03:06 )

tak pá pá a hájííí

Zobrazit celou diskusi